Бузлуджа

Шест години след като БСП получи от държавата безвъзмездно паметника на връх Бузлуджа, червените искат най-накрая да влязат във владение на обекта.  Лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, в което предлага да се легализира собствеността им върху монумента  с подписване на договор.

През 2011 г. тогавашният председател на БСП Сергей Станишев поиска от първото правителство на ГЕРБ Дома-паметник на БКП и го получи. Но до прехвърляне на собствеността така и не се стига. Нещо повече, две години по-късно социалистите вече обмислят да се откажат, защото партийната субсидия не стига, за да се поддържат превърналия се в руина обект.

Възможно ли е ние да не вземем тази собственост? Да, възможно е, имахме едно решение да видим какви са разходите и тогава да преценим”, заявява през 2013 г. червеният депутат Антон Кутев.

Преди година министърът на културата Вежди Рашидов отказва да ремонтира с държавни пари паметника на Бузлуджа. След като в продължение на шест години червените не влизат във владение, през април тази година, служебният министър на регионалното развитие Спас Попниколов подготвя предложение до проф. Огнян Герджиков, държавата да си възстанови правото на собственост. До решение на служебното правителство не се стига след като Попниколов оттегля доклада си.

Монументът е открит на 23 август 1981 г. лично от Тодор Живков в чест на 90-ата годишнина на БКП. Строителството започва седем години по-рано и над 6 хиляди души от Строителни войски и доброволци безвъзмездно  участват в изграждането му. Архитектурният проект е дело на колектив, ръководен от арх. Георги Стоилов.

Паметникът на Бузлуджа струва над 14 милиона лева за онези години. Парите са събрани чрез дарения от продажбата на таксови марки във всички „трудови колективи”. А през 70-те години купуването им означава, че е задължително.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук