Германските власти одобриха план за изграждането на тунел свързващ Германия и Дания, чиято цена се очаква да е повече от 8 милиарда долара.

Тунелът ще минава под морското дъно в пролива Ферман-Белт, разделящ двете страни и ще има дължина 19 км. Очаква се той да бъде разположен между германския остров Фехмарн и датския остров Лолан. Разрешението за строеж е издадено от министерството на транспорта на германската провинция Шлезвиг-Холщайн. Датските власти одобриха проектът още през 2015 г.

В тунела ще бъдат разположени – магистрала с четири ленти в двете посоки и две железопътни линии. Съгласно плана съоръжението ще бъде завършено до 2024 г. Това е най-големият планиран инфраструктурен проект в Северна Европа. Заявлението за строежа на тунела е подадено през 2013 г., но неговото разглеждане бе отлагано с години заради възражения на еколозите.

Цената на тунела ще бъде около 8.1 милиарда долара, а проектът ще се реализира чрез заеми и чрез финансиране от бюджета на ЕС. Очаква се инвестициите да бъдат възстановени с таксите за преминаване през тунела.

Пускането в експлоатация на тунела ще опрости и ускори железопътната и пътната комуникация между Хамбург, Бремен, Хановер и датската столица Копенхаген.

Продължителността на пътуването с влак между Хамбург и Копенхаген ще бъде намалена до 2 час от настоящите 5 ч.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!