Ангела Меркел, инцидентът
на снимката: Казнцлерът на Германия Ангела Меркел

38% от германците – или един от всеки трима, биха искали германският канцлер Ангела Меркел да бъде сменена начело на правителството преди изтичането на мандата й през 2021 година, съобщава ДПА.

Според проучване на социологическата агенция ЮГов 43 на сто от германците мислят, че тя трябва да остане на поста до провеждането на нови федерални избори след три години, докато 18 процента не са дали мнение по въпроса.

Меркел предаде лидерското място на своя Християндемократически съюз в началото на декември след близо 18 години начело на партията. Тя беше заменена от генералния секретар на партията Анегрет Крамп-Каренбауер. Самата Меркел по това време обяви, че би желала да остане канцлер до изтичането на мандата си.

Около две трети от поддръжниците на управляващата коалиция в Германия, или 66 на сто, мислят, че Меркел трябва да е начело на страната до 2021 година. Поне половината от поддръжниците на опозиционната Социалдемократическа партия, или 48 на сто, също мислят така. За сравнение 78 процента от поддръжниците на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ искат Меркел да напусне по-рано поста.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!