Редовните читатели знаят, че България е на върха на почти всяко проучване за най-евтините дестинации в Европа. Но за източноевропейската страна има повече, отколкото цената му. Позволете ни да ви запознаем с причините, поради които България наистина трябва да бъде следващата ви дестинация.

 1. Наистина е евтино

Първо, нека да разгледаме цената. Слънчев бряг, един от най-популярните морски курорти на Черно море в страната, е обявен за най-евтиното плажуване в Европа за четвърти път в продължение на четири години.

 1. Плажовете му са повече от слънчеви

Какво да кажем за плажовете? Слънчев бряг звучи идилично, нали? „Там е евтино и весело, като изключим комунистическата епоха, която е царяла там преди”, каза Адриан Бридж от „Телеграф Травел” след посещение в курорта. Той допълни, че има прекраснин кафенета и ресторанти.

 1. Чарът на крайбрежните градове

Приблизително една трета от черноморското крайбрежие на България е изградено от златисти пясъчни плажове. По него ще откриете някои очарователни крайбрежни изкачвания, като Несебър – „Перлата на Черно море” и обект на световното и културно наследство на ЮНЕСКО.

 1. И изненадващо епични планини

Красотата на България не свършва само с плажовете. Всъщност едва започва, предвид забележително живописните планини на страната. Вземете ннапример Рила –  най-високата планина в България и вълнуващите й пешеходни преходи. Нейното древно тракийско име означава „добре напоявана планина”, което би обяснило защо е осеяна с блестящи езера.

 1. Не е съвсем като Рай на земята, но е близо до това определение

Връх Мусала е най-високият и се издига на 2,925 метра. Както Паул Блумфийлд, пишейки за за „Телеграф Травъл” коментира: „Добре, Раят не е на земята. Но ако беше, бихте могли основателно да го поставите на около 40 мили южно от София. Защото връх Мусала е толкова близо до мястото на ангелите, колкото от Алпите до Кавказ.”

 1. Националният парк Пирин е наред

Защитен от ЮНЕСКО, Пирин е идеален за туристи.

 1. Има повече от 120 манастира

Един от най-популярните е Рилският манастир, който се намира в Рила планина. Основан през 10-ти век, защитеният от ЮНЕСКО обект е разрушен от пожар в началото на XIX век, след което е възстановен и сега представлява „шедьовър на творческия гений на българския народ”, според ЮНЕСКО.

 1. Пази мощи на своето комунистическо минало

Не всичко е блясък, но България, като бивш член на Източния блок, също може да се похвали със здравословна доза сталинистка архитектура. София, столицата на страната, е дом на Ларго, славно комунистически ансамбъл от три сгради на социалистическия класицизъм, поръчан през 1951г. и завършен през 1957г. Статуята на Владимир Ленин е заменена през 2000г. от една на Св. София.

 1. Включително и този забележителен стенопис

Къщата-паметник на Българската комунистическа партия, построен на връх Бузлуджа, планина в Централна Стара планина, е още един уютен дом. Открита през 1981г., тя отбелязва ранното начало на Българската комунистическа партия на хълма през 1891г. Интериорът на сега изоставената сграда разкрива невероятна гледка.

 1. Също така се гордее със зашеметяващите катедрали

Отвъд брутализма на комунистическата епоха, какво ще кажете за спокойно внушителните куполи на катедралата „Св. Александър Невски” в София? Сградата е една от най-големите източноправославни катедрали в света, втората по големина на Балканския полуостров и може да заема 10 000 души.

 1. България се връща назад

Както свидетелстват двата видни римски амфитеатри, България има римско минало (пост-тракийско и персийско). Пловдивският театър, построен през втория век от н.е. е един от най-добре запазените в света и все още се използва за представления, в които могат да се настанят до 3 500 зрители.

 1. Трябва да опитате напълно здравословните ястия

От толкова много разходки из красотите, ще нуждаете от някакво българско „гориво”. Ето например българските кюфтета. Жителите обичат и прясната риба, особено по крайбрежието на Черно море, а също и гювеч – пикантна зеленчукова яхния, както и ритуални хлябове като погача и кравай.

 1. И пийте българска вода

Националната напитка в страната е ракия, произведена най-често от ферментирало грозде или сливи. Макар че офертите, закупени от магазините, вероятно ще бъдат около 40%, внимавайте за домашно приготвени, които могат да се простират до 80%.

 1. Трябва да карате ски

България също така е дом на някои от най-добрите и най-евтините ски курорти в Източна Европа. Банско е най-популярият и често се нарежда на върха на проучванията, имайки предвид най-евтините ски почивки на континента. „Банско е стар град, разположен на плосък долив в живописния Национален парк Пирин, който е катапултиран през 21 век чрез монтаж на модерни асансьори по склоновете му и изграждане на много нови жилища, много близо до основата на Новата кабинка за достъп до склоновете”, разказва Крис Гил и Дейв Уотс за „Телеграф Травъл”.

 1. Купонът никога не спира

„На един планински връх, над полета пълни с крави и диви цветя, на три часа път с кола от Пловдив, този малък семеен фестивал ти дава всичко”, пише Натали Париж, експерт по фестивалите за „Ливади в планината”. „Хората предлагат масажи, рисунки по лицето, нови приятели, музика, а в същото време е от съществено значение и обстановката, която е толкова изолирана от големият град.”

 1. Може да видите мечки

Това наистина трябва да е на върха на списъка, но в България има мечки. Може да видите мечки. Според балканското дружество за дива природа, разделено между районите Рило-Родопски и Централен Балкан, между 400 и 700 кафяви мечки са в дивата природа.

 1. Много малко замъци са толкова здрави

Тази забележителна крепост, Белоградчишка крепост, се намира на северните склонове на Стара планина и датира от римско време. Последно се използва за война по време на Себо-българската война през 1885г.

 1. Очакват ви и пещери

Не позволявайте на 30 000 прилепи да ви откажат да посетите Деветашката пещера на брега на река Осъм. Естествената камера е постоянно заемана от десетки хиляди години, но е открита едва през 1921г. Понякога тя е висока 100 метра и е дом на богатство от сталагмити, сталактити и спелеотеми, каквито и да са те.

 1. О, и има отлични 4G

Струва си!

Хъг Морис, „Телеграф“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук