Съветът за електронни медии (СЕМ) предлага промени в Критериите за защита на децата от вредно съдържание в медиите.

Националната мрежа за децата алармира, че измененията нарушават правата на децата, както и Закона за закрила на детето и Конвенцията на ООН за правата на детето.

В становище на организацията пише, че държаните институции нарушат Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) като не подписват тристранното споразумение между СЕМ, ДАЗД и доставчиците на медийни услуги за спазването на „Критериите за оценка на съдържание, което е неблагоприятно или създава опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата“.

Тези критерии бяха въведени през 2011 г. с промени в ЗРТ.

Изпълнителният директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов смята, че с предложените промени СЕМ правят огромна крачка назад.

„Предложените изменения не допринасят по никакъв начин за гарантирането на детското благосъстояние, а напротив – предлагат предимно нееднозначни и некатегорични формулировки, отваряйки легална възможност за участието на деца в предавания, които накърняват тяхното право на личен живот, достойнство, нанасят вреда върху тяхното развитие и/ или излъчването на предавания, които са с вредно и опасно съдържание за деца, включително и в неподходящо часово време“, се казва в становището, изпратено от Национална мрежа за децата до СЕМ, ДАЗД, Националния съвет за саморегулация и Асоциацията на европейските журналисти.

Изключително тревожно е предложеното отпадане на изискването за спазване на правото на личен живот на детето, за неразгласяване на данни за детето без писмено съгласие на неговите родители или законни представители, или без писмено становище на органа за закрила при предприети мерки за закрила и без собственото съгласие на детето в случаите, в които то е навършило 14 години. Това създава съществени рискове за нарушаване на личния живот и достойнство на деца, участници в предавания, смятат от Мрежата. От там допълват, че е абсолютно недопустима промяната, която отменя универсалното задължение на доставчиците на медийни услуги за гарантиране на неприкосновеността на личния живот на децата, които са жертви на насилие или на семейни проблеми

„Основната цел на изготвения от Съвета за електронни медии (СЕМ) Проект за изменение на критериите за защита на децата е да бъдат обвързани и родителите в процеса на предпазване на децата от неподходящо или вредно съдържание в медиите”, каза за „Дневник” председателят на Съвета Мария Стоянова.

По думите й това е нововъведение в България, която заедно с Чехия е единствената държава в Европейския съюз без такава практика.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!