Дядо Киро
Дядо Киро Снимка: БНР

Малцина знаят, че 19 януари се отбелязва като световен ден на пуканките. Във Варна си имат свой „властелин на пуканките“ – наричат го дядо Киро. 80-годишният Кирил Георгиев вече 20 г. продава солени, сладки и смесени пуканки в морския град. Неотдавна за него е заснет филм, а рапъри са го възпели в песен.

Уличният търговец е категоричен, че тайната на успеха му е в постоянството. Твърди, че оригиналната рецепта е за бели и солени пуканки. Така ги предпочитат българите и живеещите на Балканите. На сладките налитали руснаци, украинци, турци и германци.

„Машината ми за пуканки е антикварна, 19-годишна е“, споделя дядо Киро пред БНР. Убеден е, че ако си купи нова и модерна, тя едва ли ще изкара и два-три дни.

Търговецът обяснява, че използва царевица е от Южна Африка, Турция, Франция, Аржентина, САЩ и Украйна. По думиту му българската не била добре почистена и сертифицирана, не отговаряла на стандартите за качество.

Дядо Киро няма почивен ден – в пек и студ продава пуканки.

„Всеки ден си хапвам пуканки, за да следя за качеството, защото то е най-важно“, подчертава търговецът. И добавя, че занимавката е много полезна за здравето, защото съдържа противоракови фибри, които прочистват чревния тракт от полипи.

„Както чистиш тръбите за печката с четката“, образно обяснява той.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук