сърбия, наводнение
Снимка: RTS

Двама души са изчезнали, след като са паднали в пълноводната река Рашка в Нови Пазар, а десетки домове в Сърбия са наводнени от проливните дъждове, предизвикали високи нива на водата, съобщават медиите.

Река Рашка, която минава и през южния град Нови Пазар, наводни мостове, къщи и улици, предаде „Ройтерс“.

Около 40 къщи са под вода в град Сйеница, а 30 къщи са застрашени в град Бродарево близо до границата с Черна гора на река Лим, съобщи държавната телевизия RTS.

През 2014 г. няколко души загинаха, а хиляди бяха евакуирани от домовете си при най-тежките наводнения от повече от век насам.

Министърът на отбраната Милош Вучевич заяви на правителственото заседание, че армията е била изпратена да помага в наводнените райони на страната, съобщи RTS.

Деян Владикович, който координира сръбската система за ранно предупреждение за метеорологични условия, заяви пред телевизия RTS, че се очаква през следващите 12 часа нивото на водата да се повиши в цялата страна.

Северните и западните части на Косово също бяха силно засегнати от наводнения, съобщи полицията. В малкия град Скендерай местните медии показаха автомобили, блокирани по средата на пътищата, докато някои шофьори се качваха на автомобилите си, за да изчакат спешните служби.

Градските власти обявиха извънредна ситуация.

Наводнения бяха регистрирани и в Албания в северната и южната част на страната. „Някои пътища са блокирани, а в някои райони няма електричество. ситуацията в момента е управляема“, заяви албанският министър на отбраната Нико Пелеши на пресконференция.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук