Алек Болдуин
На снимката: Алек Болдуин

Актьорът Алек Болдуин и специалистът по оръжията ще бъдат обвинени в неволно убийство при фаталната стрелба по оператор, убит на снимачната площадка в Ню Мексико, съобщиха прокурорите в четвъртък, като се позоваха на „престъпно пренебрежение към безопасността“.

Окръжният прокурор на Санта Фе Мери Кармак-Алтуис излезе с изявление, в което обяви обвиненията срещу Болдуин и Хана Гутиерес Рийд, която е контролирала оръжията на снимачната площадка на уестърна „Ръжда“, предаде „Асошиейтед прес“.

Халина Хътчинс почина малко след като беше ранена по време на репетиции в ранчо в покрайнините на Санта Фе на 21 октомври 2021 г. Болдуин е насочил пистолет към Хътчинс, когато оръжието стреля, убивайки нея и ранявайки режисьора Джоел Соуза.

Помощник-режисьорът Дейвид Холс, който е подал пистолета на Болдуин, е подписал споразумение да се признае за виновен в небрежно използване на смъртоносно оръжие, съобщиха от окръжната прокуратура.

Неволното убийство може да включва убийство, което се случва, докато обвиняемият прави нещо, което е законно, но опасно, и действа небрежно или без предпазливост.

Обвинението е тежко престъпление от четвърта степен, което според законите на Ню Мексико се наказва с до 18 месеца затвор и глоба от 5000 долара. Обвинението включва и разпоредба, която може да доведе до задължителни пет години затвор, тъй като престъплението е извършено с оръжие.

Кармак-Алтуис заяви, че обвиненията ще бъдат повдигнати до края на януари и че на Болдуин и Гутиерес Рийд ще бъде издадена призовка за явяване в съда. Тя каза, че прокурорите ще се откажат от голямото жури и ще разчитат на съдията да определи дали има вероятна причина да се премине към съдебен процес.

Андреа Рийб, специален прокурор по делото, цитира „модел на престъпно незачитане на безопасността“ на снимачната площадка.

„Ако всеки един от тези трима души – Алек Болдуин, Хана Гутиерес-Рийд или Дейвид Холс – си беше свършил работата, Халина Хътчинс щеше да е жива днес. Толкова е просто“, каза Рийб, който също така е новоизбран републикански законодател.

Шерифът на окръг Санта Фе Адан Мендоса, който води първоначалното разследване на смъртта на Хътчинс, описва „степен на небрежност“ на снимачната площадка. Но той остави решенията за евентуални наказателни обвинения на прокурорите, след като през октомври представи резултатите от едногодишното разследване. В този доклад не се уточняваше как бойните патрони са попаднали на снимачната площадка.

Болдуин – известен с ролите си в „30 Rock“ и „Ловът на Червения октомври“ и с имитацията си на бившия президент Доналд Тръмп в „Saturday Night Live“ – определи убийството като „трагичен инцидент“.

Той се опитва да изчисти името си, като съди хората, участвали в боравенето със заредения пистолет, който му е бил предаден, и в доставката му. Болдуин, който е и копродуцент на „Ръжда“, заяви, че му е било казано, че пистолетът е безопасен.

В иска си Болдуин казва, че докато е работил по ъглите на камерата с Хътчинс по време на репетиция на сцена, той е насочил пистолета в нейна посока, дръпнал е назад и е освободил чукчето на оръжието, което се е изстреляло.

Службата на медицинския следовател на Ню Мексико определя стрелбата като злополука след приключване на аутопсията и преглед на докладите на правоприлагащите органи.

Бюрото за професионално здраве и безопасност на щата Ню Мексико наложи максималната глоба на продукцията „Ръжда“ въз основа на ужасяващ разказ за пропуски в безопасността, включващ свидетелски показания, че ръководителите на продукцията са предприели ограничени или никакви действия за справяне с два погрешни изстрела на празни боеприпаси на снимачната площадка преди фаталната стрелба.

Продукцията продължава да оспорва основанието за глобата от 137 000 долара, наложена от регулаторните органи, които твърдят, че мениджърите на продукцията на снимачната площадка не са спазили стандартните индустриални протоколи за безопасност на огнестрелните оръжия.

Оръжейникът, който е контролирал огнестрелните оръжия на снимачната площадка, Гутиерес Рийд, е обект на голяма част от проверките по делото, заедно с независим доставчик на боеприпаси. Адвокатът на Гутиерес Рийд заяви, че тя не е поставила боен патрон в пистолета, който уби Хътчинс, и смята, че е станала жертва на саботаж. Властите заявиха, че не са открили доказателства за това.

Първоначално следователите откриват 500 патрона на снимачната площадка в покрайнините на Санта Фе – смесица от празни, фалшиви и изглеждащи като бойни патрони. Експерти от бранша твърдят, че на снимачната площадка никога не трябва да има бойни патрони.

През април 2022 г. шерифският отдел на Санта Фе разпространи множество файлове, включително видеозапис от камера на ревера, на който се вижда как смъртно ранената Хътчинс влиза и излиза от съзнание, докато пристига медицински хеликоптер. Разпити на свидетели, редица имейли имейли, текстови разговори, описи на боеприпаси и стотици снимки допълват тази колекция от доказателства.

Щатските регулатори за безопасност на работното място заявиха, че непосредствените опасения за безопасността на оръжията са били отстранени при прекратяването на снимките на „Ръжда“ и че завръщането на снимките в Ню Мексико ще бъде придружено от нови проверки за безопасност.

Семейството на Хътчинс – вдовецът Матю Хътчинс и синът Андрос – урежда съдебно дело срещу продуцентите по силата на споразумение, което цели възобновяване на снимките с участието на Матю Хътчинс като изпълнителен продуцент.

„Ръжда“ е обграден от спорове още от самото начало в началото на октомври 2021 г. Седем членове на екипа напускат снимачната площадка само няколко часа преди фаталната снимка на фона на разногласия относно условията на труд.

Смъртта на Хътчинс повлия на преговорите за клаузите за безопасност в договорите на профсъюзите на филмовите екипи с холивудските продуценти и подтикна други режисьори да изберат компютърно генерирани изображения на изстрели, а не истински оръжия с празни боеприпаси, за да сведат до минимум рисковете.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук