Роберта Мецола
Роберта Мецола Снимка: БТА

Сух колбас, шампанско, шоколад, шал, фигурка на син овен, книга за миналото на френската отвъдморска територия остров Мартиника. Това е само част от дългия списък с подаръци, които председателят на Европейския парламент Роберта Мецола е получила миналата година. Те са вписани в публичния регистър на ЕП на 12 януари 2023 г.

„Този списък прилича на описание на складова наличност в характерния стил на френския поет и текстописец Жак Превер“, отбелязва АФП.

А Франс прес посочва, че Мецола публикува информацията в момент, когато институцията се опитва да върне доверието в себе си след избухването на аферата „Катаргейт“.

Говорителят на Мецола подчертава, че този подход цели „насърчаване на прозрачността“ и „даване на пример“, както и скъсване с практиката на предшествениците й. На въпрос, защо Мецола не е вписала по-рано подаръците си, говорителят отговаря, че съществува практика изискването да не важи за председателите, но уверява, че председателката вече ще се съобразява с общия ред.

Говорителят на Европарламента Жауме Дук посочва, че всички тези подаръци са били получени „от името на институцията“ и нито един от тях „не е бил запазен от председателката“. Безпрецедентната прозрачност, демонстрирана от Мецола, цели подобряване на практиката, свързана с тези институционални подаръци, добавя Дук.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук