В МВР започва незабавно изплащане на 10 млн. лв. за летни униформи. Това разпореди премиерът Бойко Борисов по време на Националното съвещание на ръководството на вътрешното ведомство.

Не е сериозно да ги успокояваме, че има нови зимни, а сега да умират от жега”, аргументира се Борисов.

Отпадат лимитите за гориво за служебните полицеиски автомобили.

Така искам да бъдат направени наряди – по села, думата нямаме пари за бензин или за нафта, не искам да чувам! Лимитите ще ви ги платя, но да не сте посетили адрес или село, защото не ви е стигнал бензина не искам да го чувам„, каза още премиерът.

Средствата не се отпускат заради подготвяния протест, а защото исканията са основателни, подчерта Борисов. Евентуално повишаване на заплатите в сектор „Сигурност“ обаче ще бъде заложено в бюджета за 2018 година, а не от средата на тази, както настояват от синдикатите. Като невъзможност това искане да бъде изпълнено премиерът посочи разходите на държавата за оборудването за АЕЦ „Белене“ и обезщетението за руската „Атомстройекспорт“, както и за КТБ.

Искам да повиша и вашите заплати, искам на военните да повиша. Само че ме задължиха да купувам „Грипени“-и на последното заседание на МС, 800 млн. лв. за фрегати. Кой по-първо да стачкува? Явно сме призвани само да събираме пари и да се разплащаме за чуждите грехове. По-добре от нас, никой не го прави, защото досега никой не плаща“, каза още Бойко Борисов.

МВР
На снимката: Главният секретар на МВР Младен Маринов, министърът на вътрешните работи Валентин Радев, премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров по време на брифинг на Националното съвещание на МВР

И препоръча реформиране на админидстративните структури в МВР, където има раздути щатове.

„МВР има 700 души електронно обслужване, а искат електрона връзка от държавата, друга дирекция 1300 души управляват собствеността. И всеки министър така го облъчвате, така затъва, че той решава, че тези хора са необходими. И тормозите гражданите зверски… Искат се безумни неща – лична карта с акт за раждане“, разказа премиерът. Той даде и пример за свидетелството за съдимост, че навсякъде е „добър ден, дайте свидетелството за съдимост“.

Компромиси с административната тежест за гражданите няма да се правят. Борисов разпореди постояни проверки, тъй като бюрокацията в МВР е една от най-тежките. Усилията основно ще се насочат в КАТ и при издаването на документи за самоличност.

„С тази административна тежест, компромис няма да се прави. Искам всеки ден директорите да отиват на едно гише доброволно, във време, когато не ги очакват. В кафетата около КАТ е пълно с лобисти, с посредници.“

Главният прокурор Сотир Цацаров, който присъства на съвещанието отправи критики към МВР и посочи слабите звена – борбата с корупцията и икономическите престъпления, както и обучението на дознателите.

По отношение на националните служби – отчитаме добро взаимодействие с ГДБОП. Има подобрен диалог със специализираната прокуратура. По отношение на Национална полиция бих казал същото, с едно изключение. „Икономическа полиция“ е в състояние на пълно заспиване и затишие.

От предадения ни списък се оказа, че има над 50 дублирания на служби и задължения.Трудно можем да бъдем излъгани. Работата на „Икономическа полиция“ е в пълна летаргия“, заяви главният прокурор.

По думите му работата на Областните дирекции на МВР може да бъде разделена на две групи.

„Едната е работещи и другата – тихи дирекции. Това състояние е такова, каквото е и в териториалните дирекции на ДАНС, и в териториалните прокуратури“, коментира Цацаров.

И даде за пример с Бургас, София и Пловдив, където се работи добре. „Има региони в страната, в които се предпочита тишината, защото така е по-удобно. Съществуват спокойно“, добави главният прокурор.

На критиките на премиера и главния прокурор, че в МВР има раздут щат и дублиране на структури, министър Радев се ангажира – с обществена поръчка ще възложи проучване на учени, които да направят анализ къде има дублиране и какво трябва да се промени в системата.

Не искам условия, а аргументи, каза министърът по повод полицейските искания за повишаване на заплатите и социалните плащания. И отрече да е прекратявал диалога във синдикатите.

Няма такова нещо. Не искам да си говорим през медиите – има Съвет за социално партньорство, да говорят там. Не разбирам защо говорят пред медиите , дават интервюта – гледам ги и аз по телевизията като вас. Готов съм по всяко време да се срещнем и процедурата е да се срещна аз с моя заместник – все едно съм аз. Той ми докладва всичко и аз взимам решение„, обяви Радев.

Той каза, че ще работи за увеличение на заплатите на служителите в МВР, но според него това няма как да стане по-рано от приемането на новия държавен бюджет.

Държавата освен полицаи има и учители и други групи„.

Причина за бунта на полицаите, чийто говорител станаха синдикатите, е отказът на министерството заплатите в системата да бъдат увеличени още от 1 юли с 15-20%, неспазване на ангажимента за служебно осигуряване на униформи на служителите на МВР, както и съкращения в някои структури на полицията. Вчера служителите на МВР обявиха, че на професионалния си празник на 5 юли излизат на протест.

Въпросът с полицейските заплати стои на дневен ред поне през последните десет години и нито едно ръководство на МВР не е успяло да го разреши, затова и  протестите във ведомството са постояни при всяко правителство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук