Очаква се днес британското правителство да публикува подробен план за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Преди това обаче, министър-председателят Тереза Мей, възобновява преговорите с партията на Юнионистите, за да гарантира подкрпа за Kонсерваторите. Основни теми ще са отпускането на още средства за Северна Ирландия и намеренията на Великобритания за излизане от ЕС. Двете политически сили не успяха да постигнат споразумение преди словото на кралицата в парламена от миналата седмица.

Основният акцент в плана за Брекзит се очаква да е статутът на европейските граждани във Великобритания и на британците, които живеят в държави от Европейския съюз.

Според министъра по Брекзит Дейвид Дейвис предложението е „голямо и щедро“. По време на последната среща на върха на ЕС, премиерът Тереза Мей предложи споразумение за статута на европейските граждани след развода между Лондон и Брюксел.

Предвижда се онези от тях, които са във Великобритания от най-малко 5 години, да могат да кандидатстват за нова категория статут за уседналост. По този начин ще могат да бъдат третирани като британски граждани. Това се отнася за областите здравеопазване, образование, социални помощи и пенсии. Европейските лидери изразиха задоволство от предложенията на британския премиер.

Дейвис ще поиска още да остане в сила Европейската здравноосигурителна карта и каза, че ако Брюксел откаже, правителството ще продължи да плаща годишно сумата от 155 милиона лири стерлинги, за да могат британците да получават безплатно здравни услуги в рамките на ЕС, пише „Дейли Телеграф“.

В края на миналата седмица,  европейските лидери посрещнаха хладно, предложението на Тереза Мей за уреждане статута на европейските граждани след Брекзит.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук