Вместо увеличаване на заплатите, полицаите ще получат пари „на ръка” за униформи. Служителите на МВР, които е следвало да получават униформено облекло, но такова не им е било осигурено, ще вземат левовата равностойност.

Това предвиждат спешни промени в Закона за МВР, които днес от ГЕРБ  внесоха в деловодството на Народното събрание в опит да тушират напрежението сред полицаите.

Предложенията са съгласувани лично с министър-председателя Бойко Борисов и министър Валентин Радев след вчерашното национално съвещание на МВР. С промяната в закона държавата ще компенсира полицаите заради невъзможността да им осигури униформи.

През последните години обществените поръчки, които трябва да гарантират униформи за служителите на МВР, се обжалват и това блокира процедурата и възможността полицаите да получат облекло.

В сега действащия Закон за МВР не е предвидено изплащане на паричната сума, ако дрехите не са осигурени. Новите текстове поправят този пропуск.

На националното съвещание на МВР вчера премиерът Бойко Борисов възложи на вътрешния министър Радев спешно решаване на проблемите, за да няма протести. Борисов се разпореди да бъдат отпуснати 10 млн. лв. за летни униформи и да отпаднат лимитите за гориво за патрулките.

Именно тези 10 милиона за униформи, сега полицаите ще получат като добавка към заплатите.

Междувременно от синдиката на МВР обявиха, че насроченият за 5 юли национален полицейски протест остава. Исканията им са категорични: увеличение на заплатите още сега, и ново увеличение през 2018-а след промяна на Закона за МВР.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук