Министър-председателят Бойко Борисов възтановява на поста уволнения вчера от министър Лиляна Павлова изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош. Освен това, премиерът отнема на министъра за Българското председателство контрола върху „НДК – Конгресен център“, вбъдеще за държавното дружество вече ще отговаря министърът на културата.

Промените ще бъдат разгледани на утрешното правителствено заседание, а вносител е лично Борисов.

В понеделник Лиляна Павлова уволни Боршош заради съмнения относно управлението на финансите на НДК.

Сред мотивите за освобождаването му се изтъкваха системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на дружеството, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите.

Боршош контрира на уволнението си като написа във Facebook, че „категорично отказвам да подписвам нови обществени поръчки, свързани с подготовката на НДК за Председателството под натиск и в условия, които не отговарят на правилата и закона”.

След новината за смяната на Боршош, десетки дейци на културата застанаха в негова защита в социалните медии. Именно заради обществения натиск, във вторник Бойко Борисов е провел среща с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, министъра на културата Боил Банов и освободения изпълнителен директор на „Национален дворец на културата – Конгресен център София” ЕАД Мирослав Боршош. На срещата е обсъдена работата на ръководството на НДК и са изчистени противоречията относно начина на управление на държавното дружество и прехвърлянето му към министерството на културата.

Това е поредната промяна на собствеността на фестивалния комплекс. Преди да премине под управлението на Павлова, НДК беше под шапката на финансовото ведомство, промяна, която направи Симеон Дянков преди 8 години.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук