Иван Иванов, КЕВР
На снимката: Иван Иванов, председател на КЕВР

Комисията за енергийно и водно регулиране най-вероятно ще одобри в петък искането на „Булгаргаз“ синьото гориво да поскъпне с 1,91 на сто от 1 юли.

От регулатора прогнозираха поевтиняване на газа от 1-ви октомври, без да уточняват с колко. Надежда, че синьото гориво ще поевтинее в началото на четвъртото тримесечие дава намалението на цената на суровия петрол на световните пазари, обяви Иван Иванов, председател на регулатора: Респективно това ще повлияе върху цената на природния газ за страната ни поради това, че цената на природния газ за България е обвързана в голяма степен с цената на суровия петрол чрез алтернативните горива – мазут и газьол.

От комисията не съобщават колко процента може да е намалението, тъй като през септември се чака прогнозата на „Булгаргаз“ за цената на синьото гориво през последните три месеца на годината.

От дружеството очакват тя по-скоро да се запази на сегашното ѝ ниво – от около 363 лева за хиляда кубически метра без ДДС. Всичко обаче ще зависи от цените на нефта и от курса на долара. Ако те останат на сегашното ниво, не може да се очаква повишаване на цените през следващите месециот „Булгаргаз“, коментира Иван Иванов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!