Времето като сила, фактор или проблем, но най-вече като въпрос от лично, обществено и артистично естество и абстракция. Така организаторите на фестивала „София Ъндърграунд” (Sofia Underground) определят тазгодишното издание.

Събитията от програмата започват на 24 април (понеделник), а основните пърформанси могат да бъдат видяни на 28 и 29 април в Електро-контролната зала на НДК. Ъндърграунд фестивалът обаче не свършва до тук – два дни след официалния край може да се присъедините към хепънинга на Черни връх.

Фестивалът през 2017-та се провежда под кодова дума „Сто”.

Тази година „София Ъндърграунд” ще отбележи 20-годишен юбилей. През 1997г. фестивалът се провежда за пръв път в подземията на Националния дворец на културата. През годините той се превръща в платформа, която не само показва съвременно изкуство, но и го изследва и отговаря, създава връзки между артистите.

„София Ъндърграунд” е фестивал за съвременно изкуство, основан от художествения критик Руен Руенов (1958-2011).

От тогава (с малки прекъсвания в ежегодната си реализация) фестивалът развива изявена чувствителност към обществените процеси и динамиката на художествената сцена.

Артистите, представяни в ежегодните издания на фестивала, са включвани в програмата чрез кураторска селекция, базирана на отворена покана. Всяка година фестивалът представя български и чуждестранни артисти, едновременно значими фигури в сферата на пърформанс арта и съвременното изкуство на локално и международно ниво, както и дебютиращи артисти и студенти.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!