мечка

Общо 199 нападения на кафяви мечки са регистрирани на територията на област Смолян през 2022 г., посочи пред БТА инж. Здравко Бакалов, директор на Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП).

При мечешките атаки са унищожени 91 овце, 127 говеда, 11 коне, 55 кошера и 49 пчелни семейства. Пет разрешения за отстрел на проблемни мечки са издадени през миналата година, като са изпълнени две от тях за стръвници, нападащи край Смилян и Триград.

Близо две трети от нападенията са на територията на Държавното горско стопанство в Славейно – общо 62.  В района на ДГС – Триград  набезите на стръвници са 44, а за ДГС – Смилян – 42.

Проблемна мечка в пределите на стопанството в Смилян бе отстреляна в района на с. Черешово през юли.  Разрешението за нейния лов бе издадено след десетки нападения над пчелини и стада край селата Смилян, Арда, Могилица и др.

Кафявите мечки са защитен вид

в България и отстрел на единични екземпляри може да се разреши от министъра на земеделието, но при доказани системни нападения над животни и селскостопанска продукция, както и при риск за хората от поведението на агресивни екземпляри, уточняват от ЮЦДП. Исканията и предложенията за издаване на разрешение за отстрел се разглеждат от междуведомствена комисия с участието на представители на РИОСВ, РДГ, ДГС, Областната и Общинската администрации. Три от издадените разрешителни за отстрел на проблемни мечки в зоните на стопанствата в Славейно, Борино и Смилян са приключили неизпълнени.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук