Манастир

В продължение на векове Италия е била земя на отшелници, предлагаща религиозни убежища. И все още е пълна с уединени манастири и абатства, където религиозните хора са живели в уединение. Само че не е нужно да сте религиозни, за да живеете като тях. С приблизително 2 милиона евро може да си купите обновен дом, където царуват спокойствие, мир и тишина.

Като седалище на католическата църква, Италия е осеяна с безброй манастири, църкви и абатства. Много от тях датират от Средновековието и често се продават. Някои от тях струват по-малко от апартамент в първокласните квартали на Милано или Флоренция.

„Историческите имоти с религиозен произход и структура имат огромен потенциал и привличат чужденците, които искат да изживеят духовната страна на Италия“, казва Рикардо Ромолини от агенция за недвижими имоти Romolini Immobiliare, филиал на Christie’s.

„Има много манастири за продажба, защото с течение на времето богати семейства без наследници даряват тези имоти на местните църкви. На по-късен етап те се отказват от тези имоти и ги продават обратно на частни лица. Понякога религиозни ордени ги пускат за продажба, защото не успяват да ги поддържат“, добавя той и дава пример, с американско семейство, което наскоро е закупило манастир за да има „уединение“.

Истинско религиозно преживяване

Искате ли да се присъедините към тях? Агенцията в момента продава разкошна вила, разположена в тосканското село Калдин близо до Флоренция, заобиколена от маслинови горички и зелени хълмове.

Построена като имение на местния енорийски свещеник, по-късно е обитавана от доминикански монаси и  достроена по време на Ренесанса. Имението включва неосветена църква, пълна със стенописи, скулптури и дори камбанария. Някогашният селски параклис е мястото, където настоящите собственици провеждат партита и концерти.

Манастир за продажба
Ренесансова вила Фиезоле/Снимка: romolini.com

Собственичката Мария Силвия Папаис го продава за 2,35 милиона евро.

„Отне ми 10 дни, за да купя имота от 10 различни свещеника, всеки от които имаше дял. Веднага бях поразена от красотата на имота, въпреки че когато го купих през 80-те години на миналия век, той се рушеше и беше порутен. Градините, вековните дървета игледките са завладяващи. Имах нужда от селски дом и живях там 35 години“, казва тя.

Манастир за продажба
Ренесансова вила Фиезоле/Снимка: romolini.com

Папаис реставрира целия имот, който се намира в район, обитаван някога от етруските, и е бил сцена на множество битки. Римляните се бият срещу варварите тук през 5 век, а осем века по-късно тосканските папски войски също се сблъскват с враговете си тук.

Главната сграда е 465 кв. м. с пет спални. Там е живял свещеникът. Разполага с оригинални каменни сводове, ренесансови камини и декорации, теракотени подове и дървени греди.

Пристроената църква има стенописи и арки, издълбани от майстори и скулптори от сив местен камък, добиван от близките кариери.

Вилата е заобиколена от 12 акров парк с кипариси, борове, дъбове и лаврови дървета, а над 700 маслинови дръвчета дават суровина за превъзходен италиански зехтин.

Частен монашески парк

Ако предишният имот ви се струва скъп, за 1,38 милиона евро може да си купите францискански манастир от 930 квадратни метра в дивата местност Чочария между Неапол и Рим. Намира се в идилично селце на върха на хълм, което собствениците предпочитат да не назовават от съображения за поверителност. Въпреки това е близо до град Фрозиноне.

Известен със своите религиозни обекти, Чочария е лабиринт от убежища, църкви и светилища. Твърди се, че мястото е кръстопът на поклонници, светци и различни религиозни ордени. Легендата разказва, че дори архангел Михаил се появил тук веднъж, за да спре кървава битка.

Манастир за продажба
Францискански манастир/Снимка: romolini.com

Заградено от частен панорамен парк, имението в момента се използва като място за провеждане на събития, но е напълно необитаемо. Въпреки това са нужни само минимални поправки за облагородяването му. Правен е цялостен ремонт на стените и покривите през 2022г. Има 10 спални, осем бани и мазе, всички с оригинален теракот, дървени греди и тавани.

Най-интересна е вътрешната обител, включваща покрита лоджия със сводести тавани, където монасите прекарвали часовете в молитва и медитация, разхождайки се из градината, където отглеждат лечебни билки. Под земята има обновен резервоар за дъждовна вода.

Манастир за продажба
Францискански манастир/Снимка: romolini.com

„Този ​​манастир е идеалният пример за това как религиозни имоти са били предавани между религиозни ордени и частни лица няколко пъти в историята“, обяснява Ромолини.

Манастирът е построен от монасите върху парче земя, дарено им от местни аристократи, върху склона на скалист хълм. Те пазят манастира до 1927 г., когато е изоставен и отново преминава в частни ръце.

Входът е през сводеста арка, носеща емблемата на францисканците. Няколко панорамни терасирани градини гледат към полета, където пасат овце. Дебелите външни каменни стени на манастира са част от укрепленията около селото, като в тях има вградена наблюдателна кула.

Манастир – курорт

Ако имате малко по-висок бюджет, има францискански манастир и абатство от 14-ти век за 2,7 милиона евро, намиращо се в горната част на долината на Тибър в Умбрия. Умбрия разбира се е земята на Св. Франциск, а манастирът в момента представлява бутиков курорт, предлагащ спокоен престой. Разположен е по средата между градовете Губио и Чита ди Кастело. Построен е върху римско селище и ломбардска кула. Разполага със стар кладенец и два естествени извора.

Манастир за продажба
Древно средновековно селище за продажба в Умбрия. Снимка: lionard.com

Манастирът се превръща в антифашистка крепост по време на Втората световна война, когато местните партизани се крият тук и планират своята съпротива. Според сегашните му собственици, пожелали да останат анонимни, той е бил и убежище на американския консул в Ница, Франция, който е бил заловен от фашистите и отведен в Италия, но успял да избяга, присъединявайки се към италианските бойци тук.

„Тези видове имоти с особен исторически чар и структурното им величие все повече привличат вниманието на клиенти, търсещи престижни имоти“, казва Дженифър Гиралди, старши партньор и директор продажби в Lionard, агенцията, управляваща продажбата.

„Големите външни пространства и локациите, които гарантират уединение, са все по-търсени характеристики сред имотите – особено след пандемията.“

Манастир за продажба
Древно средновековно селище за продажба в Умбрия. Снимка: lionard.com

Идеален като луксозна селска къща, манастирът има две сгради, разположени на 1500 кв. м с 10 стандартни спални и шест апартамента, ресторант с панорамна веранда, зимна градина, бар и църква, преустроена за почивка. Стари мебели, дървен декор, ръчно изработена керамика, лампи от ковано желязо и фини тъкани украсяват интериора. Заобиколен е от парк с каменни стъпала и арки, има дори отопляем инфинити басейн със солариум.

Текстът е публикуван в CNN, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук