Върховната административна прокуратура е съставила акт за административно нарушение на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Причината е бездействие по отношение на ремонта на язовир „Бели искър“, стана ясно по време на пресконференция на зам.-главният прокурор Ася Петрова.

Това е един от проблемните язовири у нас. В началото на годината именно от прокуратурата обявиха, че състоянието му е неизправно и следва да се предприемат укрепителни действия.

Предстои на язовирната стена да бъде извършена реконструкция за постигане на по-висока сеизмична устойчивост, съобщиха от МРРБ.

Язовирът, който е на територията на община Самоков, е публична държавна собственост и следва да бъде в управление на областния управител на Софийска област. Към настоящия момент е налице действащ концесионен договор между Столична община и „Софийска вода“ АД, по силата на който стопанисването, поддържането и експлоатацията на язовир „Бели Искър“ се осигуряват от концесионера.

За извършване на реконструкцията на язовирната стена предстои в най-кратък срок да бъде подписано споразумение между всички заинтересовани страни.

Технически експертен съвет ще определи най-доброто техническо решение, по което да бъдат извършени строително-монтажните работи.

В същото време проверка на Агенцията за метрологичен и технически надзор е установила, че неизправности при над 200 язовира в страната създават предпоставки за наводнения, а над 80 са в предаварийно състояние. Въпреки констатациите, прокуратурата е установила, че са издадени предписания, които не са спазени. Собствениците и концесионерите обаче не са глобявани, защото при издаването на предписанията не са поставени срокове за тяхното изпълнение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!