Новият министър на здравеопазването Кирил Ананиев предложи 27 млн. лв. повече да бъдат предвидени в бюджета за догодина за здравеопазване.

Това стана ясно след среща между него и представителите на ПГ на ОП, на която обсъдиха проектобюджетът на НЗОК, който утре ще бъде разглеждан в ресорната парламентарна комисия.

„Обединените патриоти” имаха няколко предложения, които бяха направиха между 1-во и 2-ро четене.

„Утре ще се предложи за приемане увеличение на първичната извънболнична помощ със 7 млн. лв., на специализираната извънболнична помощ също с 7 млн. лв., с 3 млн. лв. на медикодиагностичните дейности и с 10 млн. лв. дейността на стоматолозит”, каза Ананиев и уточни, че средствата ще дойдат от резерва на НЗОК.

Според ресорния министър, в момента в никакъв случай не бива да се намаляват други дейности, като болничната помощ или лекарствата.

Кирил Ананиев

Той посочи още, че ОП имат приоритети, свързани с профилактиката, с борбата срещу наркотичните вещества, които обаче са залегнали в съответните нормативни актове и бюджета на Министерството на здравеопазването.

Работната междуведомствена група за ТЕЛК-овете е в края на своята работа, каза още новият министър.

„Съвсем скоро може би до дни ще излезе с предложение, което след го погледне и ръководството, ще тръгне към МС. Ангажиментът им е до Нова година да има предложение, ще влезем в сроковете“, допълни Ананиев.

От своя страна депутатът от „Обединени патриоти“ Калин Поповски подчерта, че за първи път министър финансист разбирал добре проблемите на здравеопазването, вероятно и защото дълго време е бил председател на Надзорния съвет на НЗОК“.

Припомняме, че на 10 ноември зам.-финансовият министър Кирил Ананиев беше избран от депутатите за министър на здравеопазването на мястото на проф. Николай Петров.

До вота се стигна, след Петров напусна поста след излъчен репортаж за обществени поръчки, спечелени от фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете. По това време проф. Петров е шеф на ВМА, а сключените договори са за близо 1,2 млн. лева.

Ананиев беше заместник-министър на финансите. Той беше и служебен министър на финансите в служебния кабинет на Огнян Герджиков. От години е в управата на Националната здравноосигурителна каса, а сега оглавява Надзорния съвет на касата.

Роден е 1955г., а в Министерството на финансите работи от 1980 г. , където е преминал през всички експертни длъжности.

Проблемите в сферата на здравеопазването не са му чужди, защото от години е в управата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Беше начело на Надзорния съвет на НЗОК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!