Банско, Световна купа по ски
Банско, Световна купа по ски

Според кмета на общината Георги Икономов Банско е готово и за това домакинство. Той покани медиите, състезателите и официалните гости на кулинарната изложба, която общината организира в петък вечер на която ще бъдат представени най-известните бански ястия. Вицепрезидентът на организационният комитет Георги Бобев разкри, че за отличното провеждане на Световната купа в Банско работят над 2000 човека. Отделно 30 камиона са качили тежката техника за стартовете, която се изисква от ФИС.

„Всички гости дошли в Банско за Световната купа са готови за този уикенд. Силно се надяваме времето да е с нас и да издържи. Има много активности за гостите, както в ски зоната така и на площада. Един тревожен факт обаче трябва да бъде споделен. Само за месец януари над 50 000 автомобила са влезли в ски зоната. Това означава 250 тона въглероден диоксид. За последните 6 месеца тази цифра скача над 1000 тона“, заяви Икономов.

Световната купа в Банско, която е най-голямото спортно събитие в България за 2019-а година ще бъде излъчена пряко в 50 държави от Канада до Китай. Участие в трите старта в Банско ще вземат всички актуални световни шампиони в дисциплините от Оре 2019. Алекси Пинтуро (алпийска комбинация), Доминик Парис (Супер-Г), Херник Кристоферсен (гигантски слалом). В Банско са и световният шампион в слалома и лидер за Световната купа Марсел Хиршер и златният медалист от спускането Шетил Йенсруд. По последни заявки в Банско са 120 алпийци от 24 нации.

В алпийската комбинация са записани 65 състезатели. Утрешният старт в Банско ще е най-оспорвания, защото в него ще участват Хиршер, Пентюро, Кристоферсен, Шварц, Парис и Йенсруд. България ще бъде представена от Йоан Тодоров. Той ще стартира и в супергигантския слалом в събота и в гигантския в неделя. Алберт Попов ще участва единствено в гигантския слалом в неделя.

Трите старта в Банско ще бъдат отразявани от 150 журналисти. Най-голяма е българската група. Сред пратениците в Банско са журналисти от Австрия, Германия, Северна Македония, Сърбия, Русия и Италия. Гост коментатори са Мария Хьофл-Рийш (АRD) и Ханс Кнаус (ORF).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук