черен ангел

Черен ангел – това не е име на парфюм, а на нова порода български прасета. Експериментът е започнал преди няколко месеца и се провежда в партньорството на два университета и свинеферми, съобщава Нова телевизия.

Първите около 200 прасенца от хибридната порода вече са родени в свинекомплеса в Голямо Враново.

Идеята на хората, които са се захванали със създаване на тази хибридна порода, която е с работно име „Черен ангел”, е да бъде запазена източнобалканската свиня. Това е порода, която се е отглеждала може би от около 2 000 години в пределите на нашата държава. Преди 5 години по време на африканската чума по свинете, тя е почти изчезнала.

„Останаха съвсем малко бройки. И нашата цел е с тези, които са останали – не повече от 100 прасета, да съхраним породата”, заяви Вихрен Димитров, член на УС на Асоциацията на свиневъдите.

Първите черни прасенца преди седмица се появиха на бял свят.

В свиневъдството в България повече от 20 години не е правен хибрид. У нас, по примера на животновъдите от Унгария и Испания, издирили най-добрата местна порода. Тя е източнобалканската, която се отличавала и с най-добри вкусови качества в Европа.

„Искаме да използваме индустриалните качества на породата. Да достигне за около 5-6 месеца над 120-130 килограма и да запазим вкусовите качества на източнобалканската свиня”, обяснява Вихрен Димитров.

А месото от новата кръстоска не само щяло да се конкурира с прочутия испански хамон, но и щяло да бъде по-добро, казват свиневъдите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук