Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще се срещне с европейски лидери. Тя се опита бъде постигнато съгласи по ключови въпроси преди срещата на върха на Г-20 в Хамбург, която ще се проведе на 7-8 юли.

От пресслужбата на Меркел съобщиха, че канцлерът „възнамерява да обсъди с тях подготовката за разговорите в Хамбург”.

На срещата ще присъстват председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, министър-председателят на Испания Мариано Рахой, френският президент Еманюел Макрон, британският премиер Тереза Мей, министър-председателят на Италия Паоло Джентилони, холандският премиер Марк Рюте и норвежкият премиер Ерна Солберг.

„Меркел лично ще информира европейските партньори за дневния ред на срещата на върха на Г-20 и ще обсъди с тях основната тема“, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Канцлерът ще проведе отделни срещи с британския министър-председател Тереза Мей, за да обсъдят напредъка на преговорите по „Брекзит“, тъй като след последната среща на върха на ЕС между тях се появиха различия по някои въпроси. По-специално, Меркел заяви, че Лондон все още не е предоставил достатъчно гаранции на Брюксел, че гражданите на ЕС могат законно да останат във Великобритания след напускането на блока.

Като приоритети на германското правителство се очертаят борбата срещу изменението на климата, подкрепата за свободна търговия, борбата с тероризма и подпомагането на африканските страни.

На редица въпроси, по-специално по отношение на климата и търговията, 20-те страни не показват единство. Именно по тази тема, по време на срещата на Г-7 в Италия, Меркел и Доналд Тръмп не се разбраха. Президентът на САЩ дори изкара страната си от Парижкото споразумение за климата.

Меркел и други водещи политици в Германия, след срещата на върха на Г-7, се обединиха около мнението, че Европа трябва да разчита само на себе си и да потърси нови партньори.

Политическите анализатори смятат, че следващата седмица германският лидер ще се опита да изолира американския президент.

Според германски експерти, Меркел разчита на съюз с Франция и президента Макрон.

Двамата лидери многократно са изразили готовност да доведат до ново ниво на ЕС, да изпълни икономическите реформи и споразумението за климата и да направят Европа по-независима от САЩ.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук