Председателите на 10 търговски камари в България, Европа и САЩ изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, в което настояват за истинска съдебна реформа.

Посланието на бизнес сдруженията е, че ако няма промени в съдебната система, няма да има инвестиции.

„Нашето мнение е, че натрупаните и нерешени проблеми в правосъдието са системни и изискват също такъв подход за тяхното елиминиране, подход, който да е основан на принципа на справедливостта и върховенството на закона и на стратегията за реформи, одобрена от Народното събрание”, посочват авторите на писмото.

Оттам допълват, че се създава усещане за неслучваща се реформа, а това води до неувереност от страна на инвеститорите в страната. В писмото се посочва, че инвестиционният интерес към други държави намалява.

„Има ли инвестиции, ще има динамична и развиваща се икономика. Това е ключът към развитието на България и успешното осъществяване на нужните реформи в останалите сектори като здравеопазване, образование, околна среда, инфраструктура и т.н.”, пише още в отвореното писмо до премиера.

Бизнесмените са категорични, че без икономика и без добавена стойност, постигната чрез законни средства и инвестиции, положително и устойчиво развитие в страната не може да се очаква.

„А от това страда и ще продължи да страда цялото общество. В крайна сметка изчерпва се един от най-ценните негови ресурси — доверието.”

Инвеститорските организации изразяват увереност, че в правосъдната система има качествени професионалисти, отличаващи се с безупречен морал и почтеност.

Като заключение организациите посочват, че реформата на нито една правосъдна система не може да се случи без политическа воля за прилагане на закона.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук