Президентът Румен Радев ще свидетелства по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев.

Делото в Софийски градски съд започна в края на февруари. По време на целия процес се очаква да бъдат разпитани общо 23-ма свидетели.

Припомняме, че Ненчев е обвинен, че не е изпълнил задълженията си и не е осигурили авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС на страната ни.

В хода на разследването е установено, че на 26 април 2015г., Министерството на отбраната е подписало договор за удължаване ресурса на 2 двигателя РД-33 с по 50 часа и ремонт и една кутия за самолетен агрегат за МиГ-29. Договорът е на стойност 7,39 млн. лв.

Вместо да бъдат изпълнени договорите, Ненчев е наредил на заместника си Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им. Същите указания той продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените си в министерството.

Освен това, той не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29 и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолетите изтребителната авиация на ВВС.

Прокуратурата смятат, че от тези действия на военния министър са настъпили значителни вреди за армията.

Вместо един пилот да има 180 летателни часа, какъвто е стандартът на НАТО, те са имали 33.

Румен Радев ще бъде разпитан в качеството му на бивш началник на Военновъздушните сили.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук