По инициатва на Бойко Борисов днес се е състояла среща с президента Румен Радев, съобщи пресцентърът на президенството.

Президентът и премиерът са обсъдили въпроси, свързани с укрепването на сектор „Сигурност“, реформите в правосъдието, проектите за модернизация на въоръжените сили и позициите на България в международен план. Двамата са стигнали до обща позиция, че „държавните институции трябва да работят заедно по важните за българското общество въпроси”.

Бойко Борисов и Румен Радев са подчертали значението на взетите решения на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност от 30 май т.г. за подобряване на мотивацията на служещите в сектор „Сигурност“ и за ускоряване реализацията на проектите за модернизация на Въоръжените сили.

Сред решенията на КСНС бяха, че до края на юни трябва да бъдат актуализирани и усъвършенствани стратегията за национална сигурност, нормативната уредба на системата за национална сигурност и да бъдат разработени планове за попълване на недостига и повишаване на квалификацията и престижа на кадровия състав в армията и МВР.

Има забавяне в сроковете по задачите от националната стратегия за сигурност, а полицията е в готовност за национални протести от 5 юли с искане за увеличаване на заплатите и за промени в закона за МВР.

Президентът и премиерът на днешната среща са били единодушни, че страната се нуждае от ефективна борба с корупцията, която да отговори на очакванията на българските граждани за справедливост.

Според прессъобщението от канцеларията на Радев, Борисов е оценил високо призива на президента за създаването на единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. Създаването на подобен орган фигурира в предизборната програма на ГЕРБ и е част от управленската програма на правителството.

Борисов, Радев

Министър-председателят е запознал президента с резултатите от проведените наскоро свои посещения във Франция, Германия и Хърватия. Държавният глава пък е разказал за своите визити в региона на Югоизточна Европа и за предстоящите си посещения в Черна гора и Италия.

Срещата е знак за помирение между двете институции след изминалата десетдневка на тежки скандали между  парламентарните ГЕРБ и президента по темата нови военни самолети и обявеното решение, съответно на решението на служебното правителство, назначено от президента, за армията да бъде купени шведски самолети модел Грипен.

От МС няма прессъобщение за срещата, тя не бе анонсирана и като предстояща.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук