Всички деца задължително ще ходят на училище. В Министерския съвет бе представен механизъм за сътрудничество между институциите, свързани със задържането на децата в училище.

Държавата ще задължи всички в училищна възраст да посещават учебните заведения. Една от мерките е учителите, децата и родителите им да бъдат по-мотивирани. Предвидени са и санкции.

Образованието е приоритет за правителството, подчерта министър-председателят Бойко Борисов.

„По-доброто за данъкоплатеца е да отиде да тежи на социалната система. По-лошото е да стане престъпник. Трети вариант няма. Когато отиде обаче на тежестта на социалната система, тогава пък работещите българи казват: „Добре, докога ние ще им плащаме?“ Веднага се вкарваме в едно етническо напрежение и противопоставяне, което става един омагьосан кръг”, коментира премиерът.

По думите му, решението на МС е „единственото, което е редно да се направи”.

Представени бяха и мерки за справяне с отпадането на деца от училище.

Ресорният министър Красимир Вълчев обеща механизмът да заработи от есента.

„Във всяко населено място ще бъдат създадени екипи с представители на различни институции. Те ще трябва да идентифицират учениците, които са отпаднали, които са в риск от отпадане или които подлежат на реинтеграция, и да положат комплекс от мерки за тяхното вкарване в образователната система”, обясни Вълчев.

Информация ще се обменя и по отношение издирването на детето.

Ако се налага, родителите ще бъдат принудени да заведат децата си в училище.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви, че е по-добре МВР сега да работи с децата, отколкото по-късно да се занимава с престъпници.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук