Можете ли да повярвате, че минаха цели 20 години от публикуването на „Хари Потър и философският камък ?”

Джоан Роулинг сънувала момчето магьосник, докато пътувала във влака от Лондон до Манчестър.

През 1995г. ръкописът е завършен, голяма част от който е писан из кафенетата на Единбург, докато бебето й от първия й брак спяло в количката.

Джоан Роулинг
на снимката: авторът на „Хари Потър“ Джоан Роулинг

След много откази, ръкописът в крайна сметка е взет от Блумсбъри. Първият хартиен печат излиза на 26 юни 1997г. и то само в 500 копия.

Тогава се случила магията. Първата книга, а после и останалите 6, са продадени повече от 450 млн. пъти по света.

Ето няколко примера, които да ви покажат как феноменът Хари Потър влияе на културния живот повече от 2 десетилетия.

И деца, и възрастни четат романите

Книги имаше много преди Хари Потър, но Д.К. Роулинг превърна четенето, особено за деца, в нещо, наподобяващо пристрастяване.

Хари Потър

Искате доказателство? „Хари Потър и затворникът от Азбакан” е издадена през 1999г., а в книжарниците отива около 16 часа, за да не избягат децата от училище.

Макар че книгите са огромни, това не спира децата.

Възрастните също се захласват по книгите.

Издаването на книги се превръща в новина – когато четвъртата част излиза през 2000г., всички продавачи по света се събират за да координират действията си.

Накара хората да пишат

Книгите за Хари Потър са вдъхновение за много любители на фантастиката. Голям брой романи са публикувани с надеждата, че ще бъдат „следващия Хари Потър”.

Щяхме ли да имаме рекордьори като „Здрач” или „Игрите на глада”, ако не беше магьосникът Потър да разчисти терена?

Въведе нови думи в речника

Новите думи трябва да се използват около 10 години преди да бъдат вкарани в Оксфордския речник, но думата „мъгъл” – която дебютира в първата книга – бе изключение.

Хари Потър

 

Тя се появи в най-известния речник след по-малко от половината необходимо време – 2002г. – и означава човек, който няма специфични умения. В света на Хари Потър означава човек, без магически способности.

 Създаде нов спорт

В книгите, Куидич е магическа игра, за която ти трябва летяща метла и три топки – Куофъл – ярко червена топка, голяма колкото футболната; Блъджъри – две еднакви топки, черни като катран и малко по-малки от коуфъла; Снич – най-важната топка в играта, тя е златна и е с размера на топка за голф, има и пърхащи крила.

Хари Потър

В истинския свят, Куидич е немагическа игра, за която ти трябва обикновена метла. И тук има топки, но златната се играе от човек – той се облича със златна блуза.

Началото е дадено през 2005г. в САЩ и се превърна в глобален спорт, със собствено седалище. Световната купа по Куидич се провежда всяка година.

Най-големият филмов франчайз

Доскоро, филмите за Хари Потър бяха най-големия франчайз в историята, с приходи за над 7,7 млрд. долара по света.

Първият филм „Хари Потър и философският камък” излезе през ноември 2001г.

Освен, че счупи всички бокс офис рекорди, той представи на света младите актьори Даниел Радклиф, Ема Уотсън и Рупърт Гринт.

Хари Потър

Последният филм – „Хари Потър и Даровете на смъртта – част 2” (2011г.) донесе най-много печалби от всички ленти от поредицата – 1,34 млрд. долара. Това е осмият най-доходоносен филм за всички времена.

Изгради едно поколение

Милиони деца по света израснаха с магьосникът Хари, а авторката има повече от 11 милиона последователи в социалните мрежи.

Миналата година, когато Доналд Тръмп бе сравнен с Лорд Волдемор, Роулинг написа: „Как може? Волдемор не беше толкова лош”

Волдемор

20 години след публикуването на първата книга, няма изгледи Хари Потър да бъде загърбен. Поне не скоро.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук