Акциите на филмовата компания 20th Century Fox рязко поскъпнаха, след като в медии се появи информация, че семейство Мърдок обмисля да продаде голяма част от дяловете си на конкурента си „Дисни”.

Акциите на „Фокс” скочиха с 8,9%, достигайки 26,62 долара, а тези на Дисни – с 2,04%, увеличавайки стойността си до 100, 65 долара само за един ден.

Източници на вестник „Уолстройт джърнъл” и телевизия Си Ен Би Си съобщиха, че разговорите продължават вече няколко седмици, макар и да е постигнат малък напредък към сключването на сделка.

Ръководената от Рупърт Мърдок империя има намерение да продаде филмовите и телевизионните студиа на „Фокс” и да насочи медийния си фокус предимно върху новинарски емисии и спорт.

Дисни

Обсъжда се и будещето на голяма част от операциите на „Фокс”, свързани с международната дистрибуция, както и на притежавания от компанията 39-процентен дял от британската телевизия „Скай”.

Експертите определят сливането на двете компании като „шокиращо решение”, което може да премахне слабите страни у фирмите.

Чрез сделката, империята на Мърдок ще получи възможността да се съсредоточи върху телевизионното си разпространение, местните си станции, новините и любимите на рекламодателите спортни програми, като междувременно се откаже от холдингите си, в лицето на филмовото студио „Еф Екс Нетуъркс” (стоящо зад хитови сериали като „Семейство Симпсън” и „Семейният тип”) и „Нешънъл Джиографик”.

„Дисни” пък ще спечели по-голяма международна многоплатформена дистрибуция  и по-богато портфолио.

Компанията ще се сдобие с възможността да добави „Х-Мен” към останалите супергерои на „Марвел”, които вече притежава.

Според слуховете киногигантът е хвърлил око и на изключително привлекателния франчайз на Джеймс Камерън – „Аватар”.

Заедно с тях той ще успее да консолидира властта си в сферата на киното и телевизията и да увеличи своя арсенал срещу „Нетфликс”, „Амазон” и други свои конкуренти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!