Китай ултрамаратон
Снимка: Twitter

21 души загинаха при провеждането на ултрамаратон в северозападната част на Гансу, Китай. Спасителите са намерили тялото на последния от изчезналите участници в състезанието. Осем от участниците са получили леки наранявания. Местните власти са създали екип, който да проведе разследване на причината за инцидента.

По-рано агенция „Синхуа“, позовавайки се на спасители, съобщи, че най-малко 16 души са убити, а петима са изчезнали. Ултрамаратонът на 100 км е започнал в събота сутринта близо до град Байин. По време състезанието рязко се е влошило времето.

Според спасителния щаб, в събота следобед на височинния етап на ултрамаратона започват пориви на ураганен вятър и започва градушка. Изяснява се, че телесната температура на участниците е спаднала, изпитвали са дискомфорт. Състезанието незабавно е прекратено.

Агенцията съобщава, че местните власти са изпратили екип от 700 спасители да търсят изчезналите. Общо в маратона са участвали 172 души, 151 от тях са евакуирани от разстояние, състоянието им се оценява като стабилно.

Лианг Цзин, притежател на два национални рекорда, е сред загиналите .Спортистът беше в списъка на изчезналите няколко часа, така че организаторите на маратона, неговите колеги и фенове се надяваха, че е успял да се скрие от лошото време. В неделя сутринта обаче, спасителите откриха тялото му.

31-годишният бегач е многократен победител в ултрамаратони и други състезания в Китай и е поставил два национални рекорда за разстояние от 149,51 км (2014 г.) и 151,2 км (2018 г.).

Половината от жертвите на ултрамаратона са професионални спортисти. „Сред починалите от студа половината са майстори в нашите среди“, са думите на един от участниците в надпреварата, пожелал анонимност. „Първо, майсторите винаги се опитват да намалят максимално теглото, за да не вземат със себе си ветровки и термо облекло. Залагат на хубаво време. За съжаление този път залогът не спечели“, обясни спортистът.

„На второ място, професионалистите винаги се движат по-нататък и към по-високите и по-студените участъци от маршрута, което затруднява спускането и операциите за търсене и спасяване“, каза той.

Както отбеляза спортистът, най-големият проблем в случай на лошо време за участниците в състезанието е хипотермията. „Имате шорти, тениска и малка чанта на гърба си. Организаторите ви принуждават да вземете термо одеяло със себе си. Но е много тънко, само един слой алуминиево фолио. Този път времето беше просто ужасно, вятърът откъсна всичко и го отнесе “, сподели споменът спортистът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!