Несъбраните глоби от фишове на КАТ са около 70 млн. лв. Това каза депутатът от „Воля” Боряна Георгиева.

По думите й, това е сума за периода януари – 2016-юни 2017г..

По този повод, „Воля” предлага изменения в Закона за движение по пътищата, за да се повиши събираемостта на глобите.

Сред акцентите в него е възможността за моментално плащане на наложените санкции чрез ПОС –терминали в тези полицейски коли, които имат оборудване с връзка към автоматизираната информационна система на МВР.

„Въвеждането на ПОС терминали ще спести много нерви и време на водачите на МПС, които обикновено трябва да си вземат почивен ден и да отсъстват от работа, за да се справят с административната машина и да си платят глобите“, уточни Боряна Георгиева.

Тя добави, че има официално питане към вътрешния министър за статистика на събираемостта през последните години, от ведомството са отговорили, че въпросът й не бил актуален, затова й дали само информация за последната година и половина.

„Ако МВР не успее да събере задълженията си в срок, прехвърля отговорността по събирането на Националната агенция по приходите. Очевидно обаче липсва синхрон между институциите, държавата е лош стопанин на собствените си задължения. Помислете си какви са несъбраните суми за 5 или 10 години назад?“, попита още Георгиева.

От партията на Веселин Марешки се надява, че законопроектът ще бъде приет, без да възникват политически пристрастия при гласуването му, защото е в полза на обществото.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук