23 акта e издала от началото на 2018 година Инспекцията по труда в Кюстендил на Мини „Бобов дол“ за нарушения на трудовото законодателство. Санкциите са за 99 нарушения, установени  при регулярен периодичен контрол.

Основното нарушение е свързано с неизплатени обезщетения на съкратени бивши работници в определения от закона срок. След намесата на инспекцията забавянето в изплащането на възнагражденията вече е преодоляно.

Някои от бившите работници обаче са починали без да получат обезщетенията си. Драстичен е случаят с 60-годипният Николай Попов от дупнишкото село Дяково, който трябваше да вземе над 6 хиляди лева обезщетение – пари, които му бяха необходими за животоспасяваща операция, но така и не му бяха изплатени. Близките на починалия мъж възнамеряват да заведат съдебен иск срещу мини Бобов дол,

До края на този месец 132-ма работници и служители от „Енергоремонт –  Бобов дол“ ще бъдат съкратени поради закриване на предприятието. От Инспекцията по труд ще направят проверки дали се спазва трудовото законодателство при изплащане на възнагражденията им при съкращение.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук