Общо 23 държави – членки на Европейския съюз подписаха нов пакт за започване на постоянно структурирано сътрудничество (ПЕСКО) в областта на отбраната. Страните, които подписаха пакта и го предадоха на върховния представител Федерика Могерини и на Съвета са: Австрия, Белгия, България, Чешката република, Хърватия, Кипър, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Холандия, Полша, Румъния, Словения, Словакия , Испания и Швеция. Възможно е други държави-членки да се присъединят на по-късен етап.

Германия и Франция бяха начело на опитите за убеждаване на страните да обединят военната си логистика и войски за реагиране на кризи, като същевременно си сътрудничат за разработване на ново поколение танкове. Поддръжниците на т.нар. постоянно структурирано сътрудничество в отбраната смятат, че то е начин за справяне с ограниченията върху разходите за отбраната и призивите на САЩ европейските страни да поемат по-голям дял от грижата за сигурността на Европа.

Основна цел на ПЕСКО е да намали проблемите на оперативната съвместимост, които произтичат от различните оръжейни системи, използвани в Европа. ПЕСКО също така ще съдейства за стремежа на страните да спестяват пари, като комбинират ресурси по различни проекти.

От българска страна подписите си поставиха вицепремиерите и министри на външните работи и отбрана – Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов.

След днешното нотифициране Съветът трябва да приеме официално решение за учредяване на ПЕСКО до края на годината.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!