Данаил Кирилов
На снимката: Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси в НС.

ГЕРБ предлага промени в Конституцията, които да дадат възможност за отпадне на давността „за престъпленията, извършени при приватизационните сделки“.

Това обяви на извънреден брифинг депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов.

Изявлението му идва само ден, след като зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев обяви, че групата му започва да събира подписка за същата промяна в Конституцията.

Още миналата седмица Кирилов заяви, че управляващите имат намерение да предприемат действия за увеличаване на давността на престъпленията, извършени при продажбата на държавни предприятия, като се обсъждаха варианта в различен диапазон и ГЕРБ обмисляше дали промените да са в Наказателния кодекс или в Конституцията.

Кирилов каза, че са обсъдени повече от 5 варианта.

„Подробно анализирахме всички правно относими факти и обстоятелства във връзка с възможността за промяна в Конституцията“, допълни той.

Според него конституционна поправка е най-доброто правно решение.

Депутатът добави, че промените се налагат, защото престъпленията, свързани с приватизацията, имали специално значение за българското демократично развитие.

Кирилов добави, че с предлаганите промени в Конституцията може да се даде яснота за разпределението на огромното държавно и общинско имущество.

Как точно обаче ще се разбере разпределението на приватизираните активи не стана ясно.

ГЕРБ не за първи път повдига тази тема – преди около година, премиерът Бойко Борисов обяви, че след президентските избори ще нареди на ДАНС и МВР да извършат „ревизия на всички приватизационни сделки”.  Думите му тогава бяха провокирани от постоянното свързване на името му с продажбата на „Булгартабак“.

Данаил Кирилов заключи, че „при това преразпределение бяха извършени множество престъпления, което води до съответните реакции”.

Той допълни, че ще се търси широка парламентарна подкрепа от всички групи и поправките ще се внесат след политическите консултации.

„Стартираме с възможно най-пълната подкрепа. И сега ще се опитаме да внесем предложението с максимално възможния подкрепящ ни брой народни представители“, допълни Данаил Кирилов. Той се надява при подкрепа от страна на опозицията и осигуряване на 180 гласа „за“ предложението да се приеме по бързата процедура.

„Ако опозицията не ни подкрепи, тогава Конституцията изисква 2/3 от общия брой на народните представители, като гласуването се провежда 2 месеца след предходното“, каза още той Данаил Кирилов.

„Ще предложим на всички парламентарни групи да подкрепят с подписите си изменения в Конституцията, свързани с проекта срещу давността за престъпления при приватизацията. Парадоксалното е, че може би ще разчитаме на подписа на участник в тази приватизация, а именно на лидера на БСП Корнелия Нинова”, каза от своя страна Десислава Атанасова.

„През 1997 г. Министерският съвет и Министерството на търговията и туризма тогава основно се е занимавало с приватизация. Основният приватизатор Корнелия Нинова фигурира в две заповеди на министъра на търговията и туризма тогава – едната е от юни 1997, в която заповед тя е визирана като нов член на съвета на директорите на външно търговско дружество. А два месеца по-късно вече в заповедта отново на министъра Нинова влиза в съвета на директорите на друго дружество – Техноимпекс ЕООД. Затова друго дружество сме говорили много, добави Атанасова. Нинова, освен, че е управител на Техноимпекс ЕООД, заменя и друг неин партиен и в момента колега, г-н Спас Панчев. БСП ще се пребори ли със съвестта на собствения си лидер и дали ще подкрепи ГЕРБ в това начинание? Очакваме златния пръст на Нинова при събирането на подписите за промени в конституцията”, подчерта още Атанасова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!