Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху определи примирието в югоизточната част на Сирия като „много лошо”. Оценката си за постигнатото между президентите на САЩ и Русия – Доналд Тръмп и Владимир Путин споразумение той направи във Франция на срещата си с президента Еманюел Макрон.

Основният аргумент на Нетанюху е, че по този начин се легитимира присъствието на ирански войски в района. Според него договореностите не са съобразени с интересите на Израел.

Тел Авив се притеснява, че Техеран не само ще прати нови военни съветници, но и ще разшири значително военния си контингент в Сирия, изграждайки бази на ВВС и ВМС.

Снощи Нетаняху е обсъждал по телефона с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън прекратяването на огъня в Сирия.

Формално примирието настъпи на 9 юли – веднага след разговора на Тръмп с Путин в Хамбург.

Тел Авив обаче настоява зоната край границите на Израел и Йордания да се контролира от американски войски.

Властите в Израел нееднократно са се изказвали против присъствието в тези зони на бойци от Иран или на терористичната групировка „Хизбула“.

Въпросът за контрола върху изпълнението на прекратяването на огъня продължава да е открит. Американските войски са разположени по границата с Йордания, но на границата между Израел и Сирия ги няма. Там действат миротворци от ООН, които нямат нито оръжие, нито мотивация да съблюдават примирието, защото те отговарят за зоната на Голанските възвишения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук