коронавирус
Снимка: MGN

Европейската комисия отпусна допълнителни 232 милиона евро за подготовка, превенция и ограничаване разпространението на коронавируса, обяви еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич.

15 милиона от тях ще бъдат използвани в подкрепа на страните-партньори, а 100 милиона – за финансиране на научните изследвания, разработване на ваксини и лечения.

Европейският комисар по въпросите на здравето и безопасността на храните Стела Кириакиду добави, че засега промяна в пътуванията с влак между Австрия и Италия няма. Запитана дали критичната ситуация трябва да има отражение и върху пътуванията в Шенген, тя отговори:

„Изправени сме пред много бързо развиваща се и сложна ситуация. Всички решения трябва да се базират върху оценката на риска и съвети на научна основа и трябва да бъдат пропорционални. Подчертаваме, че към този момент Световната здравна организация не е препоръчала ограничения на пътуванията с влак“.

Еврокомисар Кириакиду заяви, че в тази насока Италия е предприела бързи мерки, за което поздрави властите на страната.

Световната здравна организация и Европейският център за превенция и контрол на заболяванията утре ще изпратят своя мисия в Италия. Комисарите заявиха, че засега няма да искат връщане на граничния контрол.

В тази връзка и министър-председателят Бойко Борисов свиква утре, 25 февруари, в 8,30 ч извънредно заседание на Съвета по сигурността във връзка с разпространението на вируса COVID-19, съобщиха от правителствената пресслужба.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук