кирил и методий

На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден в България се отбелязва националния празник на просветата, културата и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като „Солунските братя“.

Столична община организира общоградско шествие и церемония, посветени на празника. Шествието започва в 10:30 ч. от Археологическия музей до паметника на Св. Св Кирил и Методий пред Националната библиотека, където от 11 ч. ще започне и тържествената церемония.

Тържествено слово за празника ще произнесе Одри Азуле – генерален директор на ЮНЕСКО, както и кметът на София Йорданка Фандъкова, Министърът на културата Боил Банов, Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и Президентът на Република България Румен Радев.

Желаещите да присъстват на церемонията ще бъдат допускани през контролно-пропускателния пункт за журналисти на ул. „Шипка“ и през КПП в непосредствена близост до тролейбусната спирка на градския транспорт на бул. „Васил Левски“, обявиха от НСО и допълниха, че изискванията към гражданите са като при всички останали по-големи обществени прояви.

От 10 часа министърът на културата Боил Банов заедно с кмета на Столична община Йорданка Фандъковаще ще открият изложба с меча, както и пръстен с монограм, принадлежали на хан Кубрат, в Балната зала на Двореца – Национална галерия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!