астероид

НАСА съобщи, че новооткрит астероид с размерите на олимпийски плувен басейн има „малък шанс“ да се сблъска със Земята след 23 години – през 2046 г.

Шансът е 1 към 625 въз основа на прогнозни данни от Европейската космическа агенция. Лабораторията за реактивно движение – изследователският център на НАСА, е изчислила друга вероятност – 1 към 560. Тази система проследява потенциалните сблъсъци с небесни обекти, пише Си Ен Ен.

Астероидът, наречен 2023 DW, е единственият обект в списъка на НАСА, който заема 1 от 10 места по Торинската скала за опасност от сблъсък –

метрика за категоризиране на прогнозния риск от сблъсък

на обект със Земята. Всички останали обекти са с оценка 0 по скалата на Торино.

Въпреки че 2023 DW е начело на списъка, класирането му с 1 означава само, че вероятността за сблъсък е изключително малка и няма причина за тревога сред хората, посочиха от НАСА. От там поясняват още, че класирането с 0 означава, че вероятността е толкова ниска, че на практика е нулева.

Обичайно е новооткритите астероиди да изглеждат по-застрашителни, когато се наблюдават за първи път.

„Този обект не е особено тревожен“, казва навигационен инженер в Лабораторията за реактивно движение в Пасадена, Калифорния.

Служители на НАСА предупредиха, че вероятността за сблъсък може да се промени драстично, тъй като се събират повече наблюдения на 2023 DW и се извършва допълнителен анализ.

Често, когато за първи път се откриват нови обекти, са необходими няколко седмици данни, за да се предскажат адекватно орбитите им за години напред. Възможно е да минат няколко дни, преди да бъдат събрани нови данни поради близостта на астероида до Луната.

По данни на НАСА диаметърът на астероида е около 50 метра. Тъй като 2023 DW обикаля около Слънцето, той има 10 прогнозни близки приближавания до Земята, като най-близкото е на 14 февруари 2046 г., а останалите девет са между 2047 и 2054 г. Най-близкото разстояние, което се очаква астероидът да измине до Земята, е около 1,8 млн. км.

Въпросният астероид е забелязан за първи път на 2 февруари. Той се движи със скорост около 25 км в секунда на разстояние повече от 18 милиона км от Земята, като завършва една обиколка около Слънцето на всеки 271 дни.

През 2022 г. НАСА се похвали с исторически успех –

сондата DART успя да отклони астероид, в който се вряза.

Сондата умишлено беше насочена към астероида Диморфос, за да бъде проверено дали могат да бъдат пренасочени астероиди, застрашаващи Земята. DART пътува до астероида 10 месеца и го удари на 27 септември.

Мисията беше първият тест за реакция при евентуална бъдеща система за защита на Земята от опасни обекти.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук