На 26-ия ден на продължаващи антиправителствени протести в страната 3 ключови кръстовища в столицата остават затворени от протестиращите. Придвижването в центъра е затруднено, като единствено линейките биват пропускани. Протестиращите обаче са категорични, че ще останат на място, докато исканията им не бъдат изпълнени.

Палатковите лагери са разпънати на Орлов мост, при Софийския университет и на площад „Независимост“.

Още в началото на протеста представителите на „Отровното трио” направиха импровизиран брифинг, на който обявиха, че са били следени и подлсушвани.

Стана ясно и че петима от протестиращите, които нощуват в палатковия лагер са обявили гладна стачка, като един от тях не яде и не пие вода вече четвърти ден.

Пред БГНЕС 22-годишната Георгия Иванова, която гладува от вчера, посочва:

„С мотивация изкарвам. Пия само вода. Присъствам на протестите вече 25 дни и се отчайвам все повече. Трябват драстични мерки. Вдъхнови ме човекът, който кара вече четири дни без храна и течности. Няма какво по-драстично да направя.”

Тя заявява още, че няма да се храни, докато целите и исканията на протестиращите не бъдат постигнати.

Протестите в цялата страна също продължават. Тази вечер протестиращи блокираха кръстовището пред община Варна. На мястото протестиращите са опънали 4 палатки, като заявката им е, че ще останат там, докато техните искания за оставка на правителството и на главния прокурор не бъдат изпълнени.

На протеста в Бургас пък от инициативата „Правосъдие за всеки” представиха визията за реформи в съдебната система.

В Ямбол и тази вечер пред сградата на общината се събраха недоволни от управлението граждани.

В Пловдив протестите също продължават, като около 20 души са се събрали пред сградата на общината на площад „Стефан Стамболов“ с искане за оставка на правителството.

Малко по-късно гражданите  издигнаха лозунги „Оставка. Не сме платени. Мразим ви безплатно“ и „Ред и справедливост, а не – Гешев“.  Шествието се отправи по обичайния си маршрут  на Главната улица до Римския стадион.

В Благоевград тази вечер протестът се проведе пред сградата на ОД МВР-Благоевград. Това бе в знак на солидарност с колегата им Николай Кутанов, който пусна жалба за полицейско насилие, проявено снощи след блокирането на ГП Е-79 в гр. Кресна.

Очаквайте подробности!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!