Не спира серията от трусове в Централна Италия. Те започнаха в 10:25 часа местно време, съобщава БНР. Жертви до момента няма, отчитат се срутвания.

Най-силните трусове са между 4,0 и 5,5 по Рихтер на дълбочина между 9 и 11 километра. Епицентърът е в района на град Акуила до Монтереале и Аматриче. Там отчитат срутвания от големия сняг и трусовете, има изолирани животновъди в някои махали, а жителите на Монтереале ползват специална палаткова структура подготвена за извънредни случаи.

Област Абруцо поиска обявяване на извънредно положение.

В Рим, където трусовете също се усещат, са евакуирани метрото и училищата.

Специалисти смятат, че се получава ефект на сеизмичен контакт между отделни пластове, от което и сериозните трусове. Положението обаче е критично заради обилния снеговалеж от часове насам и затрупаните пътища.

Министърът на отбраната Роберта Пиноти заяви, че са мобилизирани всички части на армията и на първо място онези специализирани във високопланински дейности и съответна техника. Сняг има повече от метър и заедно с трусовете създадоха драматична картина в Централна Италия от Адриатическото до Тиренското крайбрежие на Апенинския полуостров.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук