Съдът в Турция все още не пуска българката Мира Яшар, която беше задържана в страната по обвинение в пропаганда на терористични организации. Тя искаше промя

Съдът в Турция все още не пуска българката Мира Яшар, която беше задържана в страната по обвинение в пропаганда на терористични организации. Тя искаше промяна на наложената й мярка за неотклонение от „подписка“ на „парична гаранция“, но съдът в Айдът отхвърли молбата й.

Според властите там Мира Яшар подкрепя кюрдските „Отряди за народна защита“. Все още няма насрочена дата за делото, съобщават от Министерството на външните работи пред БНР.

Яшар е задължена от Първи наказателен съд в Айдън да полага подпис в полицейския участък, намиращ се в района на местоживеене, два пъти в седмицата – в понеделник и в петък.

Припомняме, че Мира бе задържана в края на юли в турския курорт Дидим заедно с майка си и приятеля си – британецът Джоузеф Роубинсън. Те бяха арестувани по подозрения за съпричастност към дейността на терористична организация.

Мира и Джоузеф се познават от фейсбук група, която помага на доброволци, сражаващи се срещу „Ислямска държава“ в Сирия. При акцията бе арестувана и майката на Мира, която по-късно на 28 юли беше пусната, без да ѝ бъде повдигнато обвинение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук