Няма да се стигне до режим на тока, смята председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, по повод на разпространената информация от различни представители на левица, че страната е заплашена недостиг на електричество.

Според Иванов метеорологичните условия в момента нямат аналог през последните 30 години. „Има съчетание от два фактора: много ниски температури и много дълъг период на тези ниски температури. Защото ние сме имали такива ниски температури през изминалите десетилетия, но обикновено в рамките на няколко дни студената вълна отминава. Въпреки че енергийната система работи под голямо напрежение, считам, че няма да има режим на тока“, категоричен беше Иван Иванов.

Той посочи още, че според извършените дотук проверки няма надписване на сметките за ток. Ще продължи проверката на базата на постъпили жалби, за да се провери тяхната основателност. Всички проверки, които са извършени на место за показанията на електромерите, до момента не показват нарушения.

Повод за предизборната атака на левицата стана издадената на 13 януари заповед от енергийния министър в оставка Теменужка Петкова, за ограничаване на износа на електроенергия от България, която според интернет страницата на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) още остава в сила. До забраната се стигна след рекордно потребление на ток, поради ниските зимни температури.

Преди дни ЕСО изпрати писмо до министър Петкова, че резервите, необходими за функционирането на електроенергийната система, не само не се възстановяват, но и намаляват, като перспективата е тази ситуация да се влоши. Заради това ЕСО е информирал електроенергийната система на ЕС за Южна Европа, че електроенергийната система на България е в състояние „тревога“.

В понеделник Петкова отрече да има бедствие в енергетиката с думите: „Нека да бъдат спокойни българските граждани. До настоящия момент политическа партия ГЕРБ е била винаги в ролята на сапьор и сега се опитват да нагнетяват някакво обществено напрежение. Искам да им кажа, че този път в енергетиката няма да им се получи.

Валентин Николов от ГЕРБ, който е заместник-председател на парламентарната комисия по енергетика, обясни пред БНР във вторник, че в днешно време трудно можем да бъдем в режим на тока, още повече, че говорим за регионална електроенергийна система и обмен на електроенергия между съседните държави.

Язовирите са пълни над 50%, а въглища се доставят ежедневно от Маришкия басейн. Няма никакъв проблем от гледна точка на този капацитет. Студеният резерв заработи в цялата страна. В момента имаме резерв от мощности и ако се наложи, те ще бъдат включени. Проблем може да има, ако има извънредни обстоятелства. Електроенергийният системен оператор в момента балансира системата добре. Няма опасност от режим на тока,“ категоричен беше Николов.

Изказвания за режим на тока в България напоследък прави бившият министър на енергетиката при Тройната коалиция Румен Овчаров. През лятото на 2016-та той имаше друга любима тема – за рестарта на проекта АЕЦ „Белене“. Припомяме, че в края на ноември 2016-та, Овчаров се сдоби с обвинение по делото за АЕЦ“Белене“ за това, че е сключил споразумение за плащания към „Атомстойекспорт“ (АСЕ), без сключен договор. По същото дело обвинение получи и бившият енергиен министър от първия кабинет на Борисов – Делян Добрев.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук