Във втория работен ден на парламента депутатите на Веселин Марешки от ВОЛЯ поискаха оставката на правителството. Те обявиха, че обмислят вот на недоверие. През ваканцията варненският политик окончателно осъзнал себе си като недоволен от управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов. Той призова премиера да си ходи още сега. За да се внесе вот на недоверие, са нужни поне 48 депутатски подписа.

„Настояваме правителството да започне да си върши работата и да започне да върши нещо полезно за България. В противен случай ще искаме този парламент и правителство да си ходят. Мога да кажа на премиера Борисов направо да си подава оставката и да си ходи, защото е ясно, че 300 души със сигурност ще има на протеста на 11 септември, обявен от граждани, ако е казал тези работи. Убеден съм, че ще има повече от 300 души и ако е дал такова обещание Борисов, трябва да си даде оставката. Основание за оставка са думите на Борисов, че ако се съберат 300 души, ще подаде оставка. Българите не се чувстват толкова добре, че да не дойдат 300 души. България не се ръководи добре и е нормално хората да протестират. Аз съм един от недоволните. Няма нито едно събитие от изборите досега, с което да се гордеем пред света, напротив“, заяви партийният лидер.

От БСП и ДПС обявиха, че  биха подкрепили вота на недоверие към кабинета. „За каквато и да поискат вот на недоверие Воля, все ще са в правото си“, заяви пред журналисти Георги Гьоков от БСП. „За три месеца управление се натвориха скандали – то не бяха суджуци, саниране. Във всички посоки, в които може да се поиска вот на недоверие бихме го подкрепили и то има за какво да се поиска вот на недоверие“, каза депутатът от БСП.

„Ние бихме разговаряли за евентуален вот на недоверие, но до този момент никой не ни е потърсил“. Това заяви пред журналисти зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид. „Броят на депутатите на ДПС е недостатъчен, за да инициираме сами вот на недоверие по каквато и да е тема. От там нататък за нас внасянето на вот на недоверие е плод на политически консултации между всички партии, които определят себе си като опозиция. До този момент никой не ние потърсил за такива консултации и разговори не са водени. Научваме от медиите”, обясни Хамид.

От ГЕРБ веднага заподозряха потенциалните участници в лицето на БСП и ДПС. Според водещата партия обаче вот сега ше бъде стратегическа грешка – заради председателството на ЕС. „Не съм изненадан, но според мен вот на недоверие няма никакви основания да мине, ако изобщо има такъв“. Това коментира депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Според Биков депутатите от ВОЛЯ не могат да инициират вот на недоверие, защото са 15 души, но можели да играят ролята на маша на БСП, каквато роля играели, според него, през първата пленарна сесия.

В бъдещите опозиционни действия видимо ключова роля ще има протестът, който ще се проведе на 11 септември пред Народното събрание.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук