Разкритията за извършени плащания от азербайджански компании по сметки на Калин Митрев, представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), свързано с кампании на политически лобизъм в полза на режима в Баку, са повод главният прокурор Цацаров да се самосезира по случая.

Междувременно българското правителство се произнесе, че няма пълномощия да изтегли Митрев от ЕБВР заради скандала, докато от банката твърдят обратното – че е добре той да бъде прибран до окончателното изясняване на фактите и това би трябвало да направи България, защото Митрев има статут на посланик, а не на служител на банката.

17 европейски медии и организации преди дни огласиха мащабно разследване, според което в продължение на години са работили схеми с ползване на тайни фондове за  купуване на политическо влияние в полза на режима в Азербайджан.

С близо 2,9 милиарда долара азерският режим е плащал на видни европейци, политици и институции, както и на фигури от световни институции за ПР услуги, за множество имиджови кампании.

Сред участниците в скандалната схема е посочен и Калин Митрев, съпруг на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която в разглеждания от разследването период има чести роли в реализацията на лобистките кампании.

Финансовият министър Владислав Горанов обяви вчера, в деня, когато скандалът гръмна, че случаят е много притеснителен и кабинетът ще го разгледа специално на свое заседание.

Днес, след продължителни разисквания, Горанов съобщи, че преди да има окончателна позиция за това дали Калин Митрев трябва да продължи да е представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие, ще бъде поискато становището на самата банка по казуса. Министърът подготвял писмо-питане до управителните органи на ЕБВР.

По темата възможно ли е Калин Митрев да бъде оттеглен от европейската банка като представител на България там до- и след изясняване на случая със скандалните разкрития на световните медии, финансовият министър Горанов разясни : правителството само номинира и предлага кандидати за представители в ЕБВР, но не участва в избора на ръководни кадри, това прави самата банка. Затова и Митрев нямало как да бъде оттеглен с решение на Министерския съвет. Правителството можело само да изпрати становище.

Почти по същото време (на изявлението на Горанов), журналисти на в. „Гардиън“, който е една от медиите в разследването, съобщиха, че колеги на Калин Митрев от други европейски държави в ръководните органи на ЕБВР, изразили сериозна загриженост от разкритията за „пералнята“ и са заявили, че е желателно Митрев да подаде оставка.

Стана ясна и изпреварващата намеренията на Горанов да пише писмо до ЕБВР позиция на банката, че „само властите в България могат да вземат решение за съдбата на Калин Митрев, на българския представител в централата в Лондон“. Те могат да го отстранят или оневинят, защото статутът му е равностоен на статут на посланик, не на служител на ЕБВР.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук