В Скопие са арестувани 36 души във връзка с погромите и нападението в македонския парламент на 27 април. При безредиците бяха ранени над 100 души, сред които и сегашният премиер Зоран Заев. Сред задържаните е бившият министър на вътрешните работи Митко Чавков, който по време на размириците бе ръководител на Бюрото за обществена сигурност.

Трима депутати от Вътрешна македонска революционна организация – Демократическа партия за македонско национално единство (ВМРО-ДПМНЕ) В също са задържани. Сред тях са Кръстьо Муковски и Жаклина Стефановска. Те са били сред организаторите на нахлуването в парламента и сред близките съратници на бившия премиер Никола Груевски.

За някои от задържаните прокуратурата иска постоянен арест. Срещу някои са повдигнати обвинения за нападение срещу Конституцията и сигурността на Република Македония. Ако бъдат признати за виновни, могат да получат най-малко 10 години затвор.

Над 100 души пострадаха при сблъсъците в т.нар. Кървав четвъртък. Тогава привърженици на Никола Груевски нахлуха в сградата на парламента след избора на етническия албанец Талат Джафери за негов председател. Сред ранените бяха лидерът на Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев и Зиядин Села от албанския Алианс на Зиядин Села.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!