Сирийското правителство и преговарящите от опозицията, които ще се срещнат в Женева тази седмица, за пръв път ще имат възможност да водят директни преговори за бъдещето на страната си. Това обяви специалният пратеник на Организацията на обединените нации за Сирия Стафан де Мистура малко преди началото на разговорите.

Все още не е известно дали режимът и бунтовниците, представлявани от обща делегация, ще приемат това предложение.

Сирийското правителство обаче е приело предложение на Русия за спиране на огъня в контролирания от правителствените сили анклав Източна Гута, блидо до Дамаск.

„Бях информиран от руснаците днес, че те са предложили, а сирийското правителство е приело прекратяване на огъня в Източна Гута, Сирия, защото ние бяхме силно обезпокоени от ситуацията в анклава. Това е положителен знак преди започването на преговорите в сряда. Сега трябва да видим дали това ще се случи, но не е съвпадение, че предложението и съгласието дойдоха тъкмо в началото на мирните преговори в Женева“, коментира специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура.

Той вече е изразявал очакванията си от преговорите, чиято откриваща сесия беше във вторник – само няколко дни след среща, на която Турция, Русия и Иран съгласуваха визиите си за бъдещето на Сирия. Досега те събираха режима, опозицията и международните актьори, представящи различни интереси в продължилата почти седем години гражданска война в Сирия, под егидата на ООН. Разговорите между различните бунтовнически фракции и режима на Асад обаче се случваха задочно.

Диалогът беше под въпрос за няколко часа, след като сирийското правителство обяви, че делегацията му ще пристигне в Женева в сряда, ден след началото на преговорите. Анализатори тълкуваха решението като символичен жест за изразяване на недоволство от факта, че опозицията продължава да настоява разговорите за бъдещето на Сирия да са обвързани с оставката на президента Башар Асад и изключването на всякаква формална роля за него в преходния период, който предстои в страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук