Mетростанция „Летище София”, която е в експлоатация от 2015г., протече след снеговалежа в столицата. Първият заместник-изпълнителен директор на „Метрополитен” инж. Красимир Савов смята, че причината е специфичната конструкция на станцията. Тя е полуоткрита, за да не прегрява през лятото. Когато през зимата решетките не се затворят обаче, от покрива капе топящият се сняг.

Снимка: bTV

Според него предишни години проблем не е имало, защото решетките са били затворени, а проблемът не е във фирмата изпълнител. А дали сега са оставени така по невнимание, или умишлено, предстои да бъде установено.

Обилният снеговалеж остави и редица населени места без ток.

Метеорологичните условия в София доведоха до закъснения на градския транспорт тази сутрин, все още не са почистени вътрешноквартални улици.

сняг

Читатели на ДЕБАТИ.БГ сигнализират за непочистени улици в кв. „Витоша”. Един от ключовите булеварди в София – „Симеоновско шосе” също е зле почистен – в посока към Околовръстния път е разрината само едната улица.

сняг

Нашите читатели алармираха още и за непочистени тротоари – движението за пешеходци е почти невъзможно и голяма част от хората, които се опитват да достигнат спирките по бул. „Симеоновско шосе” вървят по пътното платно.

Проблемите със снегопочистването в кв. „Витоша” са от години. Хората се оплакват, че снегорин изобщо не минава по вътрешнокварталните улици, защото са отчуждени и съответно не са грижа на Столичната община.

сняг


ОЩЕ ЗА ПРОБЛЕМИТЕ НА КВ. ВИТОША МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕ


Въпреки че фирмите, ангажирани с почистването на София, цяла нощ обработваха улиците в града, хората се оплакват от нередовен градски транспорт, недобре почистени тротоари, спирки и подлези. Проблем се оказаха падналите клони. Тази нощ са подадени 11 сигнала на телефон 112.

Сутринта кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че 166 машини са обработвали тази нощ пътните трасета в столицата.

сняг

Заради обилния снеговалеж в София вече работи Кризисният център за бездомни в квартал „Захарна Фабрика“. Центърът е с капацитет 170 места, като тази нощ в него са пренощували 28 души.

Няколко села в Габровска област нямат електричество след първия натрупан сняг.

Екипи на енергодружеството работят по отстраняване на авариите и възстановяване на захранването към двете габровски села Стойчевци и Драгомани, и Койчевци и Рашевите в Тревненския балкан.

От Агенция „Пътна инфраструктура” съобщиха, че проходът Шипка е почистен и опесъчен. Там снежната покривка е близо 30 см.

сняг

Остава в сила забраната за движение на превозни средства с обща маса над 12 тона.

Всички пътни настилки в област Сливен са проходими. Няма затруднения при преминаването на превозните средства в цялата област. Вода и ток има навсякъде.

Снежната покривка в района на Ичера е 2-3 см, Раково – 10 см, Бяла – до 10 см, в района на селата Стара река, Зайчаре, Средорек и Божевци е около 20-25 см. Най-много сняг е навалял в района на селата Изгрев и Въглен – над 30 см.

В Разград снежната покривка е около 5 см. Няма затворени пътни участъци, нито аварии, свързани със снабдяването с ток, вода и хляб.

сняг

За два пътни инцидента има информация в Областния съвет по сигурност. Рано тази сутрин във висок участък до село Благоево е закъсал автобусът Разград – София.

Продължава да вали сняг във високите части на Смолянска област. Пътищата са мокри, частично заснежени и заледени, но обработени с инертни материали, съобщиха от Областното пътно управление.

Остават в сила забраните за движение на товарните автомобили с ремаркета и полуремаркета за проходите Рожен, Пампорово и Превала. Преминаването през прохода Превала за всички е задължително да става с вериги. Забранено е движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета по пътищата Батак – Доспат и Девин – Михалково.

сняг

Шофьорите трябва да се движат с повишено внимание, тъй като в планинските части има опасност от падащи камъни.

Пътищата в област Пазарджик са почистени и опесъчени. На места снежната покривка в родопската част достига до 10 см. Там са въведени временни ограничения за движение на товарни автомобили над 12 тона. Пътят Велинград – Сърница, който при снеговалеж е един от опасните участъци, е почистен.

За още новини харесайте станицата ни във Фейсбук.

Можете да ни изпращате ваши сигнали и на редакционния имейл news@debati.bg

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!