Гръцки фермери блокираха с трактори за около час в събота граничния пункт при Промахон на българо-гръцката граница.

Въпреки засиленото присъствие на гръцката полиция и жандармерия по основните пътища и местата, където са струпани земеделските машини, тракторите тръгнаха на традиционния си поход към границата, съобщава кореспондентът на БНР в Гърция.

Фермерите са успели да заобиколят по планински пътища и така са стигнали на около 200 метра от граничния пункт. Обстановката вече се нормализира, поне като трафик на автомобилите. Около 16,30 ч. българските гранични власти на Кулата са били уведомени от гръцките си колеги, че в близост до пункта „Промахон“ фермери от околните селища са направили жива верига на пътя, като имало и няколко земеделски машини. За да се избегне евентуално напрежение, движението в посока южната ни съседка беше преустановено за около час. По информация на наши превозвачи, които влязоха в страната, на мястото на протеста е пристигнала жандармерия, която е отблъснала фермерите и машините.

Българските превозвачи, които заплашиха с контраблокада и пълно затваряне на границата смятат, че това е провокация към тях. Засега те няма да предприемат никакви действия, каза Александър Стамболийски от Съюза на българските транспортни работници. Според него, има видимо разколебаване от страна на гръцките фермери да стигнат с тракторите до Промахон и да блокират самия граничен пункт, като те ще насочат силите си по пътищата вътре в страната.

Границата ни с Гърция, освен Кулата, има още няколко контролно-пропусквателни пункта – Илинден, Капитан Петко Войвода, Ивайловград и Маказа. Блокадата по българо-гръцката граница обикновено се случва на два от пунктовете – Кулата и Илинден, през които минава най-големият поток от товари и пътници. Гръцките фермери избират зимния сезон, който не е активен за тях. Те блокират границата с България, която е единствената сухопътна граница на страната с ЕС, като протест срещу увеличаването на данъците и промените в пенсионното осигуряване, наложени от кредиторите от Еврогрупата. В момента преговорите между Еврогрупата и МВФ за третия спасителен пакет за Гърция са достигнали мъртвата си точка. С блокадата по границата с България, която се провежда с малки изключения от 2009-та, гръцките фермери се опитват да привлекат вниманието на международната общност към трудностите, пред които са изправени в резултат на реформите. Българските превозвачи, които използват като изходни точки пунктовете Илинден и Кулата, търпят милиони загуби. Стигло се и до контраблокада, което разбира се не е решение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук