САЩ и Великобритания започват преговори за ново търговско споразумение

134

Американският президент Доналд Тръмп се е съгласил да започне незабавно преговори с Великобритания за сключване на ново търговско споразумение, което да запази придобивките, които има сега Лондон в качеството си на член на ЕС, предаде „Франс прес“, като се позова на съобщение на Даунинг стрийт.

Решението за преговорите е взето в петък по време на визитата на Тереза Мей във Вашингтон. То може да разногласия с лидерите на ЕС, които предупредиха вече, че Великобритания не може да започва преговори с други страни, докато не е напуснала ЕС.

Преговорите предвиждат обособяването на съвместни работни групи и целят установяването рамка за търговско споразумение, което може да бъде подписано възможно най-скоро след Брекзит.

По време на разговорите в петък, Тръмп е казал на Мей, че иска отношенията му с нея да бъдат толкова тесни, колкото тези, поддържани между Тачър и Рейгън през Студената война. Това разкриха британски представители.

Според Даунинг стрийт Тръмп е обещал на Мей да направи така, че настоящите търговски споразумения между двете страни, договорени в рамките на членството на Великобритания в ЕС, да продължат да действат и след Брекзит.

„Това е първата стъпка, водеща към едно бъдещо търговско споразумение със САЩ, което може да донесе на нашата икономическа мощ огромни преимущества, както и повече сигурност и доверие във компаниите“, каза британската министър-предсесателка.

Разговорите целят също премахването на бариерите пред износа на селскостопански и хранителни продукти от Великобритания за САЩ и взаимното признаване на дипломите, така че да се улеснят бизнес отношенията между гражданите на двете страни

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук