протест в София

В 39-ия ден на антиправителствени протести остават блокадите на трите кръстовища в столицата- Орлов мост, при Ректората и на площад Независимост.

И тази вечер в Триъгълника на властта се събраха стотици недоволни от управлението с искане за оставки на правителството и на главния прокурор и предсрочни избори.

Протестът протече спокойно, без провокации.

Пред протестиращите проф. Велислав Минеков от „Отровното трио“ отправи призив към синдикатите да изберат „дали са с мафията или с протестите“. Въпреки че отричат, с поведението си профсъюзите в последните седмици създават впечатление, че по-скоро са „срещу“ отколкото „за“ протестите.

От президентството протестиращите се насочиха на традиционното шествие, което завърши отново на знаковия Орлов мост.

Един от инициаторите на антиправителствените протести адв. Николай Хаджигенов от „Отровното трио“ призова хората от различни градове да блокират местните си институции, като  разпънат палатки пред сградите на общините или на офисите на ГЕРБ и ги замерят с яйца. Той отправи призива в излъчвано на живо видео във фейсбук.

Част от протестиращите обявиха, че утре сутрин ще стартират нова тактика- за блокади-изненади.

В същото време стана ясно, че от утре на безсрочен протест пред Министерството на здравеопазването излизат и медицинските сестри. В 18.30 часа в понеделник те ще издигнат палатков лагер пред сградата на ведомството, защото според тях управляващите неглижират проблемите им.

Продължават протестите и в страната. Тази вечер се проведе и велошествие от Симитли към граничен пункт „Кулата“.

Във Варна  остава затворено за движение кръстовището до общината, където от дни е обособен алтернативният площад „Антимафия“.

Трети ден продължава „Поход на свободата“ от Свиленград към София. Участниците в него са планирали да извървят 330 километра пеша, като носят метална релса, която си предават един на друг.

Крайната им цел е да се включат в антиправителствените протести на Орлов мост в София, където да направят „грамада, която да е символ на гражданското общество”.

Снощи протестиращите лагеруваха край хасковското село Клокотница. Днес щафетата стигна  до Пловдив.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!