За трети пореден ден десетки хиляди хора протестираха в румънската столица Букурещ. Причината – правителството прие спорни промени в Наказателния кодекс, които смекчават законодателството за борба с корупцията.

Според местните медии в протеста пред сградата на правителството са участвали около 40 хиляди души.

Припомняме, че правителството на социалдемократите прие спешен указ, който ще позволи на служители на изборни длъжности и заподозрени в злоупотреби бизнесмени, да избегнат частично преследвания и санкции.

Указът декриминализира злоупотребите, само ако причинените щети надхвърлят 44 000 евро. Предвижда се да бъдат помилвани около 2500 затворници, които излежават присъди до 5 години.

Премиерът Сорин Гриндеану смята, че няма никаква причина да подава оставка.

„Взехме решение в правителството и се движим напред“, заяви той.

Приетите промени ще дадат възможност на водача на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня да избегне основната точка от обвиненията срещу него за фиктивни назначения.

Румънският президент Клаус Йоханис е противник на приетите промени. В социалните мрежи той написа, че държавата е получила тежък удар от противниците на правото, справедливостта и борбата с корупцията.

Междувременно еврокомисарят по върховенството на закона Франс Тимерманс предупреди, че изплащането на еврофондовете в Румъния може да бъде под въпрос заради извънредния указ на правителството за амнистия и поправки в Наказателния кодекс относно корупцията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук